Apple CarPlay har funnits med oss ​​i nästan sex år. CarPlay, som släpptes med iOS 13 2014, revolutionerade bilinfotainmentupplevelsen genom att ta bort den ofta mediokra programvara som skapats av biltillverkarna själva och ersätta den med ett gränssnitt som hanteras av din iPhone.

CarPlay låter iPhone-användare enkelt komma åt appar som telefon, kartor och meddelanden via bilens pekplatta, som fungerar ungefär som Android Auto för Android-användare.

CarPlay-apparna från Apple och andra utvecklare har designats om så att de kan användas säkert under körning. Detta innebär ofta att dina användargränssnitt är optimerade, med mindre text och färre ikoner som distraherar dig från vägen framåt. Istället använder många CarPlay-appar Siri, till exempel för att läsa inkommande iMessages och diktera dina svar.

Du kan inte spela spel eller titta på videor med CarPlay, inte ens när du är parkerad, men systemet har fått nya funktioner genom åren för att bättre utnyttja de allt större skärmarna som finns i de flesta bilar. Och även om appurvalet är närmare tiotals än tusentals, finns det fortfarande massor av CarPlay-appar att installera, så att du kan underhållas, uppkopplas och utbildas medan du kör.

Vi har samlat några av våra favoritappar i CarPlay, som täcker grundpelarna i navigations-, underhållnings- och kommunikationssystemet. Så ta några av våra förslag nedan och förbättra din bils pekskärm.

Spotify

Spotify

(Bildkredit: Spotify Ltd.)

Såvida du inte är besatt av Apple Music, vill du komma åt en alternativ musikapp när du kör. Lyckligtvis fungerar CarPlay med nästan allt, inklusive Amazon Music, Google Play Music, Tidal och naturligtvis Spotify.

Som alla CarPlay-appar har Spotify ett rent och enkelt gränssnitt för att bläddra i din musiksamling efter spellista, artist, album eller låt. Det finns också alternativ för att söka efter ny musik och Spotify Radio, som inkluderar musik som Spotify tror att du kan gilla baserat på vad du normalt lyssnar på.

BBC låter

Sonidos de la BBC

(Bildkredit: BBC)

Du kan fortfarande lyssna på bilstereon utan CarPlay, men vi tycker att BBC Sounds är ett bättre alternativ. Förutom alla Beebs digitala stationer kan du använda Sounds för att lyssna på Louis Theroux-liknande podcaster, tidigare spelade program som sparats i arkivet och allt annat du redan har laddat ner till din telefon.

CarPlay-versionen av BBC Sounds ger också tillgång till Bläddra-sektionen för att upptäcka ny musik, poddsändningar och andra rekommendationer. Tillsammans med de vanliga uppspelnings- och pauskontrollerna låter CarPlay-gränssnittet dig hoppa 20 sekunder framåt eller bakåt, vilket är användbart om du har lämnat en podcast eller vill hoppa över nyhetssegmentet i ett nedladdat radioprogram. .

WhatsApp

WhatsApp

(Bildkredit: WhatsApp Inc.)

CarPlay har förstås tillgång till Apples eget iMessage-system, men tack och lov är WhatsApp också tillgängligt. Aviseringar träffar CarPlays startskärm precis som de gör med iMessages, och dyker upp kort överst på skärmen för att visa vilken kontakt eller chattgrupp de tillhör.

Men som alla CarPlay-versioner av meddelandeappar kan inkommande meddelanden inte läsas från skärmen. Istället kan Siri läsa dem med bara ett tryck på skärmen, eller så kan du spara dem till senare om du hellre inte vill att dina passagerare ska höra den senaste utvecklingen från den gruppchatten du glömde att stänga av. . Siri kan också användas för att diktera svar, precis som med iMessage.

Google kartor

Mapas de Google

(Bildkredit: Google LLC)

Apple Maps är tillgängligt via CarPlay som standard, men om dina navigeringsinställningar är på andra sidan stängslet är Google Maps här för att hjälpa dig.

Google Maps för CarPlay är optimerat och stilrent och förblir det navigationssystem du känner och älskar, med livetrafik, automatisk omdirigering för att undvika tung trafik och mjuka Google Assistant-toner som talar om för dig vart du ska gå.

Google Maps för CarPlay har också uppdaterats för att visas i den nya CarPlay Dashboard-vyn, som visar din navigering samt musikkontroller (och mer, om bilen har en större skärm) samtidigt.

waze

Waze

(Bildkredit: Waze Inc.)

Om du föredrar att din routing ska vara samarbetsvillig, vill du installera Waze. Waze ägs av Google sedan 2013 och är en navigeringsapp, men den är starkt beroende av information från folkmassor för att varna dig för incidenter och trafikstockningar och ge dig bekväma alternativa vägar.

Även om det är strömlinjeformat för CarPlay-upplevelsen behåller Waze sitt distinkta gränssnitt, med ikoner som visar var andra användare har rapporterat trafik och andra problem på sin rutt.

Tyvärr, även om Google Maps nu dyker upp på instrumentpanelens skärm, gör inte Waze det i skrivande stund, så för närvarande kan det bara ses i helskärm i CarPlay och inte bredvid det. av dina kontroller för musikuppspelning. Hoppas detta åtgärdas snart.

TomTom GO-navigering

Navegación TomTom GO

(Bildkredit: TomTom)

Att köpa dedikerade navigationssystem från TomTom är kanske inte längre en grej, men routingjätten är fortfarande igång. Företagets Go Navigation-app för iOS är kompatibel med CarPlay, med detaljerade offlinekartor sparade på din telefon, livetrafik och fartkameror.

TomTom-kartor är anpassningsbara, visar bara den information du behöver, och uppdateras varje vecka för att ta hänsyn till förändringar i rutter på grund av vägarbeten och nya hastighetsbegränsningar. Liksom Waze fungerar TomTom GO Navigation fortfarande inte på CarPlays instrumentpanelssida, men eftersom Google Maps gör det nu är det förmodligen bara en tidsfråga innan andra följer efter.

Även om appen är gratis, fungerar TomTom med prenumeration för att hålla kartor uppdaterade. Det börjar på € 1.99 / € 1.99 / AU € 2.99 för en enda månad, eller € 12.99 / € 12.99 / AU € 19.49 för ett år.

Ljud

Audible

(Bildkredit: Audible, Inc.)

Ljudboksstället, Amazon-ägda Audible, har en CarPlay-app. Liksom alla andra ljudappar vi har inkluderat här är Audibles gränssnitt otroligt enkelt. Ditt bibliotek med böcker visas för dig, tryck sedan bara på en för att fortsätta lyssna där du slutade.

Uppspelningskontrollerna tar upp hela skärmen, vilket gör det enkelt att spela utan att bli distraherad från vägen. Det är också värt att notera att alla ljuduppspelningskontroller i CarPlay-apparna ser likadana ut, i ett ytterligare försök att förenkla hela upplevelsen.

iHeart: radio, musik, podcasts

iHeart: radio, música, podcasts

(Bildkredit: iHeartMedia Management Services, Inc.)

En allt-i-ett-ljudapplikation, iHeart är en prenumerationstjänst som inkluderar ett enormt musikbibliotek, tusentals direktsända lokala och nationella radiostationer och tillgång till alla populära podcaster.

Enkelhet är namnet på spelet igen när det kommer till CarPlay-upplevelsen. Applikationen innehåller sidor för radio, spellistor och senaste poddar. Radiostationer filtreras efter genre så att dina favoriter är lätta att hitta, och det finns en nyligen spelad sektion för att komma tillbaka till dina senaste poddsändningar med bara ett tryck.

IHeart, en USA-fokuserad medietjänst, är gratis med annonser eller tillgänglig som en annonsfri prenumeration från € 5.99 / AU € 8.49 per månad (utan UK-appen när den här artikeln skrivs) .

Apple podcasts

Podcasts de Apple

(Bildkredit: Apple)

Vi fokuserar främst på tredjepartsappar för den här artikeln, men vi ville inkludera Apple-podcaster som ett undantag. För miljontals iPhone-användare kommer detta förmodligen att vara deras favoritpodcast-app, så tack och lov har Apple fått det att fungera bra med CarPlay.

Som med alla andra medieappar har CarPlays gränssnitt menyikoner längst upp, enkla innehållslistor och en helskärmssida för mediakontroll med stor uppspelning/paus och hoppa framåt/bakåt. Det finns också en navigeringssektion som hjälper dig att upptäcka nya poddsändningar när du är på språng.

Fickplåster

Yesos de bolsillo

(Bildkredit: Podcast Media LLC)

Allmänt ansedd som en av de bästa podcast-apparna på marknaden, Pocket Casts är en sång- och danspodcast-app för iPhone. Den har avancerade uppspelningskontroller, automatisk nedladdning av nya avsnitt, ett gränssnitt för iPad och kompatibilitet med AirPlay, Chromecast och Sonos.

Men, som med alla appar som nämns här, är saker och ting mycket förenklade när det kommer till CarPlay. Det är förstås ingen dålig sak, men det betyder att menyerna och gränssnittet är nästan exakt samma som resten av multimediaapplikationer. Detta är problemet med CarPlay; Apple ger bara utvecklare tillgång till en handfull mycket användarvänliga gränssnittsdesigner, och lämnar innehåll i appen för att hjälpa dem att sticka ut.

Pocket Casts är tillgängligt gratis, medan dess Plus-prenumeration kostar € 0.99 / € 0.99 / AU € 1.49 per månad eller € 9.99 / € 9.99 / AU € 12.49 för ett år.

Dela detta