ATT rompe la principal barrera de velocidad de fibra

Den amerikanska bredbandsoperatören AT&T har blivit den första i branschen att uppnå 20 Gbps symmetrisk hastighet på ett produktionsfibernätverk, och säger att milstolpen kan innebära ännu högre hastigheter för konsumenter och företag inom en snar framtid.

Företaget uppnådde en överföringshastighet på 25GS-PON vid sitt bredbandslabb i Austin, Texas, och säger att tekniken kan fungera med dess befintliga fibernätverk.

Företaget nådde 10 Gbps i labbtester tidigare i år och har ett kommersiellt 5Gbps "Hyper Gig" bredbandserbjudande i USA.

Fiber med öppen spänn

PON används för den sista milen av en bredbandsanslutning, för att ansluta företag och hem (liksom mobil infrastruktur) till Internet i stort.

Detta beskriver i grunden fiberanslutningen mellan ett hus, ett skåp och ett nav.

Företaget säger att det kommer att fortsätta att arbeta med andra medlemmar i 25GSPON MSA-gruppen, en samling av mer än 50 operatörer och leverantörer, för att driva standarder och specifikationer för tekniken, som den säger kommer att mogna inom en snar framtid. månader.

Tillverkare och operatörer av telekomutrustning runt om i världen testar framtida teknikuppgraderingar, inklusive i Storbritannien. Openreach och Nokia har redan framgångsrikt testat 25G-PON i labbtester (öppnas i en ny flik), medan Vodafone och Nokia har börjat arbeta med 100G-PON. (öppnas i en ny flik)

Det som skiljer AT&T:s framgång från andra tester hittills är att uppnå symmetriska upp- och nedladdningshastigheter på 20 Gbps.

"Den 20-gigabyte symmetriska kapaciteten ger utvecklare och ingenjörer ett bra försprång in i framtiden", säger Eddy Barker, executive vice president för mobilitet och åtkomstarkitektur på AT&T. "När den massiva samtidiga användningen av AR/VR, Metaverse, självkörande bilar, telemedicin, robottillverkning, realtidsvideoredigering och delning och spel fortsätter att växa, kommer vår 20 Gbps-tjänst att ge hög bandbredd, vilket inkluderar att hjälpa till för att möjliggöra uppkopplade applikationer och tjänster som ännu inte har föreställts.”

Dela detta