En konsumenträttsaktivist stämmer Apple på mer än 750 miljoner euro (cirka 1 miljard euro), och hävdar att företaget avsiktligt saktar ner äldre enheter för att undvika kostnaden för att reparera eller byta ut en enhet som hade låg batterinivå.

I en stämningsansökan inför UK Competition Court of Appeal hävdar Justin Guttman att Apple inkluderade ett hemligt batterihanteringssystem i en iOS-uppdatering, avsett att dölja det faktum att äldre iPhone-modeller inte fungerar. De kunde hantera den nya versionen. Denna praxis är känd som "strypning".

Guttman säger att systemet inte ingick i programvarans betyg och att konsumenterna inte hade möjlighet att stänga av det, vilket betyder att "uppgraderingen" faktiskt var en "nedgradering" i prestanda.

iPhone begränsning

Eftersom Apple inte erkände att dess äldre modeller inte kunde hantera uppgraderingen och inte erbjöd någon annan handling, säger fallet att konsumenterna skadades.

"Klagomålet riktar sig mot [Apple] för att ha brutit mot brittisk konkurrenslagstiftning genom att missbruka sin dominerande ställning på relaterade marknader genom missbruk och orättvis handelspraxis som har orsakat omfattande skada för brittiska konsumenter och företag", står det på den brittiska webbplatsen.

"Dessa metoder inkluderar: att pressa användare att ladda ner iOS-uppdateringar som ställde krav på iPhones som översteg kapaciteten hos installerade batterier, vilket ökar sannolikheten för oväntade avstängningar; skicka iOS-uppdateringar till användare som innehöll en "speed-up"-funktion, vilket resulterade i betydande prestandaminskningar på dessa iPhones; och misslyckas med att kommunicera öppet om oväntade avbrott och efterföljande "strypningar".

Om det lyckas har alla med en iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus eller X rätt att kräva skadestånd.

Apple har mött anklagelser om att "strypa" enheter för att uppmuntra konsumenter att köpa ny hårdvara tidigare. År 2020 lämnade företaget in en förlikning i en domstol i Kalifornien, och gick med på att betala upp till 500 miljoner euro (med ett minimum av 310 miljoner euro) i betalningar till berörda amerikanska kunder. Liknande stämningar har också lämnats in i Frankrike och Italien.

Även om företaget förnekade att medvetet saktade ner äldre telefoner av ondskefulla skäl, bekräftade det att det gör det med äldre telefoner under vissa omständigheter. Detta kan bero på ett mycket gammalt batteri eller att enheten är kall, scenarier som annars skulle få enheten att stängas av. Nyare funktioner inkluderar en instrumentpanel för "batteristatus" och möjligheten att välja om laddningen ska optimeras eller inte.

TechRadar Pro har kontaktat Apple för kommentarer.

Dela detta