Den initiala efterfrågan på iPhone tretton har hjälpt Apple att återta andraplatsen på den globala smartphonemarknaden. Men trots rädslan för en återställning på grund av brist på chipset, blev den Cupertino-baserade teknikjätten det första företaget som värderades till 3 biljoner euro den första dagen i veckan (3 januari).

Företagets börsvärde, som passerade 1 biljonen dollar i augusti på två tusen och arton, fördubblade det ett par år senare, till två tusen och tjugo. Nu har det bara tagit Apple sexton månader att nå 3 biljoner dollar, drivet av rekordstora intäkter, så att säga. siffror för fjärde kvartalet på tvåtusentjugoen.

Apple kan dock inte officiellt utses som det första börsnoterade företaget med en värdering på 3 biljoner dollar. Enligt TheVerge kräver detta att börsvärdet ligger över denna nivå vid dagens slut. Och så var inte fallet, eftersom aktievärdena subtilt sjönk under den dagen.

Om du undrar om Apple är en ensam ranger i triljondollarklubben så är det inte det. Denna elituppsättning innehåller redan Amazon, moderbolaget till Google, Alphabet, Microsoft och Tesla. Fbs moderbolag Meta toppade börsvärdet med XNUMX miljard euro i juni, men dess värdering har fallit sedan dess.

Onekligen har Apples nuvarande momentum kommit trots utmaningar som de har ställts inför på flera fronter, inklusive försenade leveranser, brist på chipset och olägenheter relaterade till nätverket av kontraktstillverkare. Direktören, Tim Cook, bekräftade i oktober att leveransbegränsningarna hade kostat företaget sex miljarder US-dollar. I sanning hade han till och med bekräftat att saker och ting blev värre under decemberkvartalet.

Oktobers siffror som delades av marknadsundersökningsföretaget Canalys hade satt Apples marknadsandel på smartphonemarknaden till femton procent (mot tolv procent på årsbasis), medan Xiaomis hölls statisk i fjorton procent, med långvariga ledare Samsung som också bevittnade minimala förändring i termer av marknadsandel på tjugotre %.

Företaget, som hade lanserat ett antal produkter, inklusive iPhone XNUMX och iPhone XNUMX Pro, nya iPad Mini, Apple Watch Series XNUMX och tredje generationens AirPods, ökade intäkterna med XNUMX % jämfört med föregående år. Det hade fått XNUMX miljarder euro under det sista kvartalet av räkenskapsåret, vilket var subtilt under marknadens förväntningar.

Även om de senaste iPhones kom ut på marknaden ganska sent under kvartalet, fortsatte själva iPhone-verksamheten sin fart och växte med XNUMX % på årsbasis, medan den växte i iPadens fall, vilket var en tillväxt på XNUMX %.

Det kommer att stå klart om Apple lyckas behålla börsvärdet på 3 miljoner euro när företaget rapporterar sina kvartalsresultat någon gång i januari.

(* 3 *) Vill du veta de senaste tekniska händelserna? Följ The India Comparison på (* 3 *) Twitter (* 3 *), (* 3 *) Facebook (* 3 *) (* 3 *) och (* 3 *) Instagram (* 3 *)!

Dela detta