Nyheten att Apple inte har gått med i en helt ny branschallians som verkar drivas främst av sina konkurrenter är inte särskilt överraskande.

Virtuell och förstärkt verklighet bör inte definieras som köpupplevelser för virtuella skapare, NFT:er och eskapism: dessa kraftfulla verktyg bör bli lösningar som utvidgar och omfattar vårt befintliga universum.

Vad är historien?

Apple har tydligen vägrat att gå med i ett nytt team som heter Metaverse Standards Forum, som redan inkluderar några av de största namnen i denna nya dimension. Medlemsföretag inkluderar för närvarande Microsoft, Sony, Nvidia, Adobe och några av Apples största konkurrenter, inklusive Facebook (nu Meta) och Epic Games.

För vad det är värt har Alphabet inte heller anslutit sig till gruppen, som beskriver sig själv som ett utrymme där företag och standardiseringsorgan "främjar anpassning" till "metaversa interoperabilitetsstandarder." För att uppnå detta säger gruppen att de kommer att "accelerera" standardutvecklingen genom att genomföra "pragmatiska, handlingsbaserade projekt."

Vad är forumet för metaverse standarder?

Tanken bakom dessa "handlingsbaserade projekt" är tydligen att hjälpa olika visioner av metaversen att samverka, vilket låter bra i ett visst Overton-fönster. Vilket kanske inte är trevligt att sömlöst kunna växla mellan virtuella upplevelser i dessa virtuella världar, speciellt om de alla erbjuder möjligheten att spendera icke-virtuella pengar på virtuella märkeskläder. Denna glädje är påtaglig.

Specifikt säger forumet att det kan engagera sig i "flera teknikområden", som:

  • Interaktiva 3D-tillgångar och fotorealistisk rendering.
  • Mänskligt gränssnitt och interaktionsparadigm inklusive AR, VR och XR.
  • Användargenererat innehåll.
  • Avatarer, identitetshantering och integritet.
  • Finansiell verksamhet.
  • IOT och digitala tvillingar.
  • geospatiala system.

Det är värt att notera att Apple redan arbetar med några av de 35 grundande företagen som nämns i pressmeddelandet Metaverse Standards Forum. Han arbetade med att utveckla filformatet USDZ 3D med Adobe och Pixar, till exempel.

Det bör också noteras att Apple för närvarande inte erbjuder en produkt för Metaverse, utöver de AR-funktioner som redan finns tillgängliga på dess plattformar.

Apples planer förblir virtuella än så länge

Varför skulle Apple gå med i en metaverse-förening när den inte längre har en produkt för att driva den? Detta skulle utgöra ett tyst erkännande av det hemliga företagets uppdrag.

Apples vd Tim Cook släppte några fler tips om Apples AR-planer i Kina förra veckan: "Jag kunde inte vara mer exalterad över möjligheterna i rymden. Håll utkik så får du se vad vi har att erbjuda”, sa han.

Men jag tror inte att det bara är hemlighetsmakeri eller en önskan att sätta lite distans mellan företaget och några av dess konkurrenter som driver Apples beslut. Jag tror inte heller att detta representerar nästa iteration av standardkriget (ännu).

(Vissa läsare kanske kommer ihåg krigen mellan videoband och högupplösta TV-standarder; de kommer sannolikt att upprepa sig i den så kallade metaversen.)

Jag tror att det är en fundamental filosofisk skillnad. Du förstår, medan det mesta av surret runt metaversen är idén om att sätta glasögon på huvudet för att utforska virtuella upplevelser som att vara en karaktär i "The Sims", tror jag att Apples vision sträcker sig till djupare implementeringar.

Augmented Reality ska förbättra verkligheten, medan Virtual Reality ska ge människor möjligheten att uppleva bättre världar. Apple kommer att vilja föra dessa tekniker till skärningspunkten mellan teknik och den liberala konsten för att förstärka och förbättra mänskliga förmågor. Det handlar om att skapa lösningar som verkligen är användbara för människor.

Apple bygger inte ett metavers

Den vill expandera universum, skapa lösningar som transformerar liv, istället för att tillåta skapandet av något dystopiska öververkligheter som förvirrar våra sinnen utan något egentligt syfte.

Just nu är den enda verkliga risken att inte gå med i det nya standardiseringsorganet bekant för företaget: Konkurrenter kan komma ut på marknaden först med sina visioner, men Apple kommer att sträva efter att leverera lösningar som syftar till att möta verkliga mänskliga behov. .

Vi har sett det förut med iPhone, iPad och Apple Watch. Vi har upplevt detta med iPod. Uppkomsten av Mac under de senaste 20 åren speglar samma verklighet.

I slutändan kräver produktdesign att det som produceras levererar meningsfulla, målstyrda upplevelser. Jag skulle inte bli alltför förvånad om Apple i det tysta engagerar sig i den nya standardgruppen i framtiden, förutsatt att gruppen kan hjälpa den att göra skillnad, det vill säga.

Följ mig på Twitter eller gå med mig på AppleHolics bar & grill och Apples diskussionsgrupper på MeWe.

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Dela detta