Även om de är virtuella, är elementen (jord, luft, eld och vatten) lika viktiga i overklighet som de är i verkligheten. Dessa virtuella element måste kompletteras med teknologier som ersätter vanlig sensorisk perception: rumslig positionering, objektdetektering, fjärranalys, etc. Kombinera allt detta och du har ett operativsystem för att efterlikna verkligheten i overklighet.

Apple bygger den.

Augmented reality finns överallt på WWDC22

WWDC 2022 såg inte att Apple nämnde de augmented reality-glasögon (AR) som vi alla tror att de arbetar med.

Och även om förstärkt verklighet fick några omnämnanden under företagets keynote i måndags, evangeliserade det inte riktigt tekniken. Det skiljer sig ganska mycket från tidigare år. Sammantaget har företaget haft något att erbjuda i ämnet i sex år, där VD Tim Cook sa: "Vi är långsiktiga i förstärkt verklighet, vi tror att det finns fantastiska saker för kunderna och en fantastisk affärsmöjlighet."

Att han inte har sagt så mycket i år är anmärkningsvärt.

Även om företaget kanske inte har nämnt så mycket på scenen, berättar utvecklingssessionerna som äger rum under showen en annan historia. De verkar visa uppenbara och dolda exempel på filosofier och teknologier för att stödja AR på nästan alla sätt.

Även möjligheten att stödja flera fönster i Swift UI-appar kan vara viktig när företaget går mot nya sätt att interagera med data. Detta fantastiska kameradrivna skrivbordsverktyg med vidvinkel för att samtidigt visa en användares ansikte och ett fågelperspektiv av deras skrivbord kan lika gärna vara ett tips på den ökända hatten för nya sätt att använda det.

Behöver dina fingrar ett riktigt tangentbord när du kan ha ett virtuellt? När ska vi använda våra Mac-datorer som solglasögon?

[Läs även: Apple kallar Meta för hyckleri]

Vad Apple egentligen handlar om

Apples WWDC-utvecklingssessioner är spetsade med funktioner för att främja, aktivera eller föreslå hur Apple är i ett framskridet stadium när det gäller att lägga grunden för förstärkning på sina plattformar. Ta en titt i sessionskalendern så hittar du relevanta sessioner, som:

  • Maskininlärning i metall för att skapa allt mer realistiska spelupplevelser.
  • MetalFX, ett kraftfullt API för att möjliggöra högkvalitativa, högpresterande grafiska effekter.
  • En session i ARKit6 kan utvecklare skapa AR-upplevelser renderade i 4K HDR för ännu mer fotorealistiska scener.

Att hjälpa datorer att förstå var de är och vad de kan se är också en viktig del av att bygga förstärkt verklighet. RoomPlan visar hur Apple bygger tekniken för detta, även när det växande antalet kategorier som förstås av dess kraftfulla sökverktyg visar en växande förståelse för omgivande miljöer. LiveText in Video gör varje ord du kan skriva på kameran användbart i alla dina appar.

Om du kan läsa pjäsen, kan du läsa vägen, antar jag.

Och det finns mer. Kolla in den växande mängden platsdata som nu finns tillgänglig i Maps och MapKit, där du kan utforska hela städer i detaljerad 3D. LiDAR-kameror ger dig djup. UWB kan vara ett alternativt LAN och stödjande teknik som Universal Scene Description. Ta en titt på dessa sessioner en gång till och du kommer att se att det finns många som gör dubbla uppgifter: att stödja Apples befintliga plattformar och att stödja dem som vi tror sakta kommer fram. .

Mer än det verkar

Jag har bara skrapat på ytan av vad vi kan se, men slutsatsen är enkel: Apple är inte riktigt redo att diskutera sina bredare planer ännu, men på WWDC 2022 utrustar det tyst sina utvecklare med de verktyg de behöver för att skapa någonsin mer sofistikerad. AR-upplevelser. .

Fokus på intelligent (maskin)uppfattning och förståelse av den omedelbara verkligheten runt datorn är den djupaste biten i detta pussel. Genom att lösa det kommer Apple att erbjuda verktyg för att utveckla automatiserade lösningar för många roller. Det vi skulle kunna kalla realityOS för konsumentupplevelser kan mycket lätt bli ett "industriellt operativsystem" för smart tillverkning. När du väl har perception, djup, plats och objektigenkänning har du möjlighet att automatisera.

Apple har alla dessa saker, och det gör också kisel för att driva dem.

Jag har redan kommit för långt före den verklighet vi befinner oss i just nu. Men medan Apple lät tyst om sina AR-planer under sin keynote, gräv djupare och du kommer att se att där det är viktigt, i sina utvecklarkontakter vid evenemanget, är AR och tekniken för att stödja AR väldigt mycket på modet.

Samtidigt tror allas gåtfulla Apple-ryktesmästare Ming-Chi Kuo att företaget kommer att kasta lite ljus över sina AR-planer vid ett speciellt medieevenemang i januari 2023, 16 år efter att iPhone presenterades. av företaget i januari 2007. som har en viss historisk resonans och talar mycket om företagets växande förtroende för den plattform det vill bygga. Enligt min åsikt har företaget redan en hel del utvecklingsteknologier för att stödja detta nästa steg. Du behöver bara lite mer tid för att få det rätt.

Apples innovationsmotor är fortfarande "full gas", sa Morgan Stanley. Jag håller med.

Följ mig på Twitter eller gå med mig på AppleHolics bar & grill och Apples diskussionsgrupper på MeWe.

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Dela detta