De fantastiska nya iPhone-låsskärmsdesignerna i iOS 16 kan ha fått rubriker på WWDC 2022, men bakom dem finns en ny funktion som också är mycket ovanlig för Apple: redigeringsförmåga i Photoshop-stil.

Apples AI-verktyg har traditionellt fokuserat på att hjälpa iPhone att ta fantastiska bilder, snarare än att redigera dem. Men en ny "visuell sökning"-funktion, som du kommer att kunna hitta i appen Foton och i iOS 16, låter dig trycka på ett fotos motiv (säg en hund) och sedan ta bort det från bilden. att klistra in någon annanstans, till exempel i Meddelanden.

Det kanske inte låter alltför spektakulärt, men den namnlösa funktionen, som återspeglar Googles "Magic Eraser" för Pixel-telefoner, kommer att vara ett bra tillägg till iPhones när den kommer till programuppdateringen senare i år. Apple lämnar vanligtvis den här typen av knep till de bästa fotoredigeringsapparna, men nu sätter det Photoshops automatiserade förmågor på prov.

För bara några år sedan var det exklusivt förbehållet Photoshop-nördar att beskära ett komplext motiv från ett foto. Men Apple säger att dess Visual Look Up-funktion, som också automatiskt ger information om ämnet den berör, är baserad på avancerade maskininlärningsmodeller.

Den enkla handlingen att ta bort en fransk bulldog från bakgrunden av ett foto drivs, enligt Apple, av en modell och en neural motor som utför 40 miljarder operationer på millisekunder. Det betyder att den bara kommer att vara kompatibel med iPhone XS (och senare modeller).

Utöver Photos-appen kommer funktionen tydligen också att fungera i Quick Look, som låter dig snabbt förhandsgranska bilder i appar. Det finns också ekon av iOS 16:s nya anpassningsbara låsskärmar, som automatiskt kan placera delar av ett foto framför din iPhones urtavla för ett mer modernt utseende.

För närvarande är funktionaliteten begränsad till att du snabbt kan klippa och klistra in motiv på foton, men Apple är helt klart intresserade av att ta med Photoshop-verktyg till sina iPhones. Och iOS 16 kan bara vara början på din kamp med Adobe och Google när det gäller att låta dig snabbt redigera och redigera dina foton.

Analys: Kapplöpet om AI-driven redigering hettas till

(Bildkredit: Google)

Photoshop och Lightroom kommer alltid att vara populära bland professionella fotografer och entusiastiska hobbyister, men vi börjar se teknikjättar integrera automatiserade motsvarigheter till Adobes mest populära verktyg i sina operativsystem.

Förra månaden meddelade Google att dess Magic Eraser-verktyg, tillgängligt på Pixel-telefoner, nu låter dig ändra färgen på objekt i dina foton med bara ett klick. Den här nya funktionen förenar verktygets befintliga förmåga att ta bort oönskade objekt eller personer från dina foton.

Apple har inte kommit så långt med den nya Visual Look Up-funktionen, som är mer lik Photoshops "Select Theme"-verktyg än Googles version av Healing Brush. Men iOS 16-uppdateringen är viktig i samband med det bredare loppet för att utveckla de bästa mobilredigeringsfärdigheterna för peka-och-skjut-fotografer.

Det finns ingen anledning till varför Apple inte kan utöka konceptet så att du till exempel kan välja och ersätta en tråkig himmel med en mer dramatisk. Den här "ersätt himlen"-funktionen är en som vi nyligen har sett i Photoshop och andra AI-drivna fotoredigerare för skrivbordet, och dagens smartphones har verkligen bearbetningskraften att göra det.

Naturligtvis kommer Adobe inte att sitta och låta Apple och Google äta sin redaktionella lunch, även om Apple verkar undvika det. Genom att integrera dessa tekniker i kärnfunktioner som den nya låsskärmen i iOS 16, bygger Apple in dem inte bara i en iPhone-app, utan i kärnoperativsystemet. Det är ett problem för Adobe, men goda nyheter för alla som inte vill lära sig eller betala för Photoshop.

Dela detta