Om du stöter på en captcha som hindrar dig från att logga in på din e-post eller någon annanstans, kan iOS 16 göra det åt dig med ytterligare kod för servrar som är värd för webbplatser och appar.

Om du inte är bekant är captchas små popup-fönster som dyker upp när du loggar in på en webbplats. Det kan be dig en eller två gånger att välja sex båtar från nio bilder, och om du lyckas får du tillgång till ditt konto. Men dessa har stört många människor genom åren, främst på grund av att det är en alltför komplex fråga som anses överdriven att verifiera ett konto.

Enligt en utvecklarvideo (öppnas i en ny flik) från Apple, får iOS 16 ytterligare en liten funktion som kan bli av med dessa frustrationer på din iPhone. Detta har också en stor inverkan för personer med tillgänglighetsbehov, eftersom den här funktionen ger dem tillgång till sitt konto utan huvudvärk om de är hörselskadade eller synskadade.

Apple marknadsför privata åtkomsttokens för den här funktionen, som kommer att skickas till webbplatsens server som ett sätt för autentisering, och låter webbplatsen veta att användaren har klarat en säkerhetskontroll genom iCloud. Även om du kan aktivera det genom att gå till Inställningar > Apple ID > Sekretess och säkerhet > Automatisk verifiering, har Apple inte bekräftat om detta kommer att komma till macOS Ventura.

Analys: En användbar liten funktion i taget

(Bildkredit: Apple)

Captchas är en del av ett arv som måste försvinna för alltid på Internet. Andra exempel, som att lösa ett matematiskt problem eller att sätta en apas arm i rätt position, är andra löjliga säkerhetsmetoder som inte är meningsfulla för någon.

Ta bankappar till exempel. För vissa köp måste du logga in på din bankapp för att godkänna en betalning och sedan gå tillbaka till lämplig shoppingapp eller webbplats för att slutföra beställningen. Det finns ingen captcha, och du använder bara ditt ansikte eller finger (eller PIN-kod) för att autentisera köpet.

Det är Apples version av vad bankappar redan gör, och det är ett steg i rätt riktning. Det som dock kan göra det till en hit bland användare är att koden kan appliceras på en server som är värd för ett gäng webbplatser, som Cloudflare och Fastly. Detta innebär att lägga till den här funktionen kan tillämpas på alla webbplatser som finns på en server samtidigt, vilket påskyndar captcha-förfall.

Återigen är det här ytterligare en liten funktion i iOS 16 som kommer att göra stor skillnad för många, särskilt de med synnedsättning, och som får oss att undra vad Apple skulle kunna göra för att bli av med de mest irriterande sakerna vi hittar på webben.

Dela detta