Har du en MacBook med ett fjärilstangentbord som behövde repareras? Tja, du kanske kan göra anspråk på pengar som en del av en rättegångsuppgörelse på de berörda parternas vägnar, eftersom en domare i Kalifornien nu har gett ett preliminärt godkännande för den uppgörelsen.

Apple har haft ett antal kontroverser kring sin hårdvara (ofta märkt "den här dörren" eller "den dörren"), och en av dem var MacBook-modellerna som fungerade med det felbenägna fjärilstangentbordet. ersatt.

Som Macworld upptäckte (öppnas i en ny flik), fördelar Apples förlikning på 50 miljoner euro, som ursprungligen kom överens om i juli, 33 miljoner euro till MacBook Pro-ägare som drabbats av problemet, med belopp upp till 395 euro som ska betalas till personer som har ett krav. (Mycket av resten av pengarna gick till advokatarvoden, föga förvånande.)

För att vara berättigad som fordringsägare måste du ha en MacBook köpt mellan 2015 och 2019 — en modell med det nämnda fjärilstangentbordet, naturligtvis, och som inkluderar standard MacBook, MacBook Air och de flesta varianter av MacBook Pro. Plus, den bärbara datorn måste ha köpts i USA, i en av dessa stater: Kalifornien, Florida, Illinois, Michigan, New Jersey, New York och Washington.

Som nämnts är den maximala ersättningen €395 som kommer att delas ut till de som behöver byta ut flera tangentbord. Personer som precis har bytt ut ett tangentbord kommer att få €125, och för de som var tvungna att byta ut nycklar kommer de att stå i kö för en €50-betalning.

Analys: Att byta ut tangentbordet var en besvärlig fråga

Det är bra att se att Apple (äntligen) erbjuder kompensation för detta, men notera att företaget inte har erkänt några fel i förlikningen av denna grupptalan. Utan tvekan vill Apple bara dra en linje i det här avsnittet och gå vidare.

En del av anledningen till att det här problemet var så frustrerande är att byte av tangentbordet var långt ifrån en trivial fråga och innebar att även andra delar av MacBook togs bort. Faktum är att hela den övre delen av den bärbara datorn måste bytas ut, det vill säga chassit, tangentbordet och batteriet; allt.

Det behöver inte sägas att det var en dyr operation, men Apple lanserade ett tangentbordsserviceprogram för att ersätta alla berörda tangentbord gratis (med flera möjliga ersättningar, och det är de som får den största utbetalningen här, som nämnts). Förresten, webbplatsen för detta tangentbordsserviceprogram (öppnas i en ny flik) innehåller hela listan över berörda MacBook-modeller.

Butterfly-tangentbordet gick igenom flera revisioner, men alla dessa tangentbord förblev problematiska på ett eller annat sätt, även om de var förbättringar jämfört med tidigare versioner, så Apple tappade så småningom designen från och med 2020, tack och lov.

Dagens bästa laptop-erbjudanden

Via Creative Bloq (öppnas i en ny flik)

Dela detta