Apples globala strategi för hantering av försörjningskedjan verkar förändras snabbt för att minska sitt beroende av Kina för montering av iPhone- och MacBook-produkter.

Flytten är en del av en bredare trend av deglobalisering, eller mindre ömsesidigt beroende mellan affärsenheter spridda över hela världen, enligt Ming-Chi Kuo, en Apple-analytiker på finanstjänstföretaget TF International Securities.

Under de kommande tre till fem åren, åtminstone för den amerikanska marknaden, kan 25-30 % av de globala iPhone-försändelserna komma från monteringsplatser utanför Kina för att minska potentiella riskkonsekvenser politiska (som tullarna mellan USA och Kina), skrev Kuo i en tweet förra månaden. På längre sikt, sade Kuo, kommer Kina sannolikt att vara den främsta utgångspunkten för sin egen försäljning av Apple-produkter i landet, men inte för global produktförsörjning.

MacBooks, som för närvarande monteras i Kina, kommer sannolikt att flytta till Thailand, skrev Kuo.

"Enligt Apples plan kan Indiens Tata Group samarbeta med Pegatron eller Wistron i framtiden för att utöka iPhone-monteringsverksamheten", sa Kuo. Pegatron och Wistron är två Apple-entreprenörer i Indien.

För närvarande är mer än 80 procent av iPhones tillverkade i Indien av Foxconn endast för inhemsk efterfrågan, noterade Kuo.

Enligt en rapport denna vecka i Wall Street Journal har Apple bett sina reservdelsleverantörer att mer aktivt planera monteringen av Apple-produkter i andra delar av Asien, särskilt Indien och Vietnam, för att minska deras beroende av taiwanesiska montörer som leds av Technology Group.

"Detta förvånar mig inte alls", säger Jack Gold, huvudanalytiker på analysföretaget J. Gold Associates. "Det händer flera saker här med Apples tillverkning. Först och främst finns det naturligtvis de geopolitiska utmaningarna som skulle utlösa en lockdown om Taiwan, av någon anledning, invaderades. Jag säger inte att det kommer att hända, men noggrann planering är en bra strategi.

För det andra fick den globala pandemin Apple att ompröva sina planer, eftersom COVID-19-relaterade avstängningar påverkade hårdvaruproduktionen.

Förra månaden stängdes Apples största monteringsfabrik i Zhengzhou, Kina, tillfälligt på grund av regeringens strikta covid-19-låsningspolicy; Medborgarprotester i Zhengzhous "iPhone City" ledde till en lättnad av låsningsbegränsningarna, men incidenten fick troligen Apple att öka takten för att flytta fler verksamheter ut ur landet. Avstängningen sägs ha kostat Apple upp till XNUMX miljard dollar i veckan.

De Foxconn-drivna monteringsfabrikerna i Zhengzhou drivs av upp till 300,000 85 arbetare som står för upp till XNUMX % av Apples iPhone Pro-sortiment av smartphones, enligt Counterpoint Research.

I början av mars i år avbröt Foxconn verksamheten i Shenzhen, ett kinesiskt tillverkningsnav, efter att en ökning av covid-19-fall ledde till att staden låstes.

"Den regeringsbeordrade stängningen av Foxconn har drabbat tillverkningen av Apple-produkter hårt," sa Gold. "Därför innebär diversifiering av tillverkningsanläggningar att en geografisk plats är mindre sannolikt att stänga ner större delen av eller hela dess tillverkningskapacitet."

Dessutom är länder som Indien och Vietnam snabbväxande marknader som har relativt billiga tillverkningsanläggningar, och att ha lokal tillverkning där är mer politiskt fördelaktigt, noterade Gold.

Apples beslut att inte montera produkter i Kina kommer sannolikt inte att gynna amerikanska tillverkare, eftersom deras kostnader helt enkelt är för höga, vilket avsevärt skulle minska vinstmarginalerna för enheterna.

"De flesta av delarnas inköp är dessutom fokuserade på Fjärran Östern (t.ex. chips, hårdvara, kort, etc.)," ​​tillade Gold. "Därför är det bättre att ha färdiga produkter närmare sina leveranskällor än att skicka dem till en avlägsen plats."

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Dela detta