Apple har precis gett bilister en spännande första titt på nästa generation av Apple CarPlay, vilket tar infotainmentupplevelsen i bilen till en ny nivå.

Precis som Android Auto gör CarPlay det redan enkelt att komma åt appar som kartor, telefon och meddelanden via din bils pekskärmspanel. Men i nästa version kommer CarPlay att integreras med hela din bils instrumentkluster, inklusive hastighetsmätaren, klimatkontroller och mer.

Detta innebär att Apple effektivt skulle skapa hela användargränssnittet i bilen, med CarPlay som till synes anpassar sig till alla typer av skärmform eller layout i bilen, samtidigt som det tillhandahåller innehåll för flera skärmar.

Det som är mest spännande för CarPlay-fans är nivån på anpassningen av den nya mjukvaran. Du kommer att kunna välja olika mätarklusterlayouter, välja dina egna widgets och få synlig information om saker som vädret och musiken du lyssnar på.

Naturligtvis kommer du också att kunna välja att låta Apple Maps visa dig vart du ska gå på rattdisplayen, även om det verkade lite irriterande i tidiga demos av Apples nästa generation CarPlay.

Fel sida? Den nya Apple CarPlay är inte riktigt klar än, och Apple säger att mer information kommer att delas snart inför en lansering 2023, med "fordon som börjar tillkännages sent nästa år."

Analys: Kommer biltillverkare att vara en del?

(Bildkredit: Apple)

Apple säger att biltillverkare är "exalterade" över den nya versionen av CarPlay, men det är osannolikt att det är en universell reaktion med tanke på i vilken utsträckning den tar över en bils hela användargränssnitt.

Även om nästa generations CarPlay ser väldigt polerat och vackert ut, särskilt med sina anpassningsbara färger, skjuter det effektivt biltillverkare åt sidan när det kommer till instrumentbrädans design.

Det är ännu inte klart om det kommer att fungera med dagens CarPlay-aktiverade fordon. Ändå hoppas vi att det kommer att finnas ett element av bakåtkompatibilitet och att fler utvecklare kommer att ansluta sig till de viktigaste Apple CarPlay-applikationerna.

För närvarande är antalet CarPlay-appar fler än tiotals, men förhoppningsvis kan den här nya versionen av programvaran, som släpptes för mer än sex år sedan, få fler appar att gå med i Spotify och WhatsApp. för att skapa specifika versioner av CarPlay. .

Dela detta