Nästa generations Apple CarPlay vill ta över hela din bils instrumentbräda

Nästa generations Apple CarPlay vill ta över hela din bils instrumentbräda

Apple gav precis bilisterna en spännande första titt på nästa generation av Apple CarPlay, och det tar infotainmentupplevelsen i bilen till en ny nivå.

Precis som Android Auto gör CarPlay det redan enkelt att komma åt appar som kartor, telefon och meddelanden via bilens pekskärmsinstrumentpanel. Men i nästa version kommer CarPlay att integreras med hela din bils instrumentkluster, inklusive hastighetsmätaren, klimatkontroller och mer.

Detta innebär att Apple effektivt skulle skapa hela användargränssnittet i bilen, med CarPlay som till synes anpassar sig till vilken typ av skärmform eller layout som helst i bilen, samtidigt som det tillhandahåller innehåll för flera skärmar.

Det som är mest spännande för CarPlay-fans är nivån på anpassningen av den nya mjukvaran. Du kommer att kunna välja olika mätarklusterlayouter, välja dina egna widgets och få synlig information om saker som vädret och musiken du lyssnar på.

Naturligtvis kommer du också att kunna välja att låta Apple Maps visa dig vart du ska gå på rattskärmen, även om det verkade lite irriterande i tidiga demos av Apples nästa generations CarPlay.

Fel sida? Den nya Apple CarPlay är inte klar än, och Apple säger att mer information kommer att delas snart inför en lansering 2023, och att "fordon kommer att börja tillkännages sent nästa år."

Analys: kommer biltillverkarna att vara en del?

WWDC 2022

(Bildkredit: Apple)

Apple säger att biltillverkare är "exalterade" över den nya versionen av CarPlay, men det är osannolikt att det är en universell reaktion med tanke på i vilken utsträckning den tar över en bils hela användargränssnitt.

Medan nästa generations CarPlay ser väldigt polerad och vacker ut, särskilt med sina anpassningsbara färger, tar den effektivt biltillverkare åt sidan när det kommer till instrumentbrädans design.

Det är fortfarande oklart om det kommer att fungera med dagens CarPlay-aktiverade fordon. Ändå hoppas vi att det kommer att finnas ett element av bakåtkompatibilitet och att fler utvecklare kommer att ansluta sig till de viktigaste Apple CarPlay-apparna.

För närvarande är antalet CarPlay-appar fler i dussintals än hundratals, men förhoppningsvis kan den här nya versionen av programvaran, som först släpptes för mer än sex år sedan, få fler appar att gå med i Spotify och WhatsApp för att skapa specifika versioner av CarPlay.