Apple har precis meddelat att iOS 16 kommer att ge en ny funktion för musikälskare: anpassat rumsligt ljud. Det finns en enorm trend för "anpassat" ljud i hörlurar just nu, och det är ofta vad jag gör för att ge dig något slags lyssningstest... men inte i Apples fall.

Här planerar Apple att skanna dina öron för att analysera deras form och kan använda denna kartläggningsdata för att skapa vad Craig Federighi, Apples senior vice president för mjukvaruteknik, kallade "en mer exakt och uppslukande lyssningsupplevelse skräddarsydd just för dig."

Skanningen kommer att göras av iPhones TrueDepth-kamera, vilket är vad Apple kallar frontkameran på en iPhone som har Face ID; detsamma gäller den infraröda 3D-skannern som gör ansiktsigenkänning. Det betyder att du behöver en iPhone X eller senare för att den ska fungera... och den senaste iPhone SE gör det inte, vilket är synd.

Apple har inte sagt exakt vilka öronsnäckor som kommer att stödja den nya anpassade ljudfunktionen, men med tanke på omnämnandet av Spatial Audio och det faktum att anpassning av ljud är effektivare om du vet exakt hur högtalaren i hörsnäckorna fungerar, satsar vi på AirPods Pro , AirPods 3. och AirPods Max toppar listan.

Varför är anpassat rumsligt ljud bra?

Fördelen med personligt ljud i allmänhet är att du bör höra musiken ännu närmare hur den är tänkt att höras. Allas hörsel är lite olika, och den fysiska formen på ditt öra har en effekt på det.

Om ljudet från hörlurarna anpassar sig till formen på ditt öra kommer några små detaljer att bevaras som kan gå förlorade i reflektioner. Du kommer att höra ett lite tydligare, skarpare ljud med bättre balans. I teorin.

Allt detta går dubbelt för rumsligt ljud. För att ge den 3D-effekt de ska ge bör hörlurar som avger rumsligt ljud vara så dynamiska som möjligt. Allt som kommer i vägen för detaljer kommer i vägen för hur övertygande 3D-effekten är.

Apples rumsliga ljud är redan enormt imponerande, särskilt i filmer. Om det är på väg att bli ännu skarpare och tydligare... ja, vi kan inte vänta med att testa det.

Dela detta