Innehållsförteckning

En minuts recension

Samsung QN90A Neo QLED är en av de första skärmarna 2021 som använder hype Neo QLED-paneler från företaget, som har ett högre antal lysdioder per kvadrattum än tidigare generationer. Resultatet är en TV som är ljusare än tidigare, om det är möjligt med Samsung, och en som kan visa en rad färger på ett tillfredsställande djupt sätt.

Inuti har varje Neo QLED-TV den avancerade Neo Quantum 4K-processorn som använder ett neuralt nätverk för att undersöka bilder för bättre HD-skalning och Motion Xcelerator Turbo + för bättre rörelsehantering, vilket det verkligen betalade sig för Samsungs flaggskeppsskärm.

Slutligen finns det de nya GameView- och Game Bar-funktionerna. Game Bar visar varje nyckelspecifikation som spelare bryr sig om, som nuvarande bildrutor per sekund (FPS) och vilken version av VRR som för närvarande är aktiverad. GameView låter dig konvertera skärmförhållandet. Uppriktigt sagt är det en rolig idé och kan hjälpa till att kompensera kostnaderna om du använder TV:n som bildskärm och underhållningsskärm i ditt vardagsrum.

Som sagt, det finns några nackdelar som hotar i år som vi inte kan ignorera, som den lätta vinklingen i stativet eller förvånansvärt matt ljudkvalitet som inte riktigt mäter sig med en flaggskepps 4K-TV. Det finns heller inget stöd för Dolby Vision, vilket innebär att den är låst till HDR10 på Netflix (även om HDR10+ någon annanstans). Ingen av dessa faktorer är en definitiv faktor, men de bör ge dig lite vila innan du spenderar €2,500 XNUMX.

Pris och lanseringsdatum

 • En del av TV-serien Samsung 2021
 • Från 1.499 1.799 € / XNUMX XNUMX €.

Samsung QN90A Neo QLED TV är en del av Samsungs TV-linje 2021 som även inkluderar Samsung QN85A, Samsung QN80A, Samsung Q70A och Samsung Q60A 4K QLED-TV, samt Samsung QN700A, Samsung QN800A och Samsung QN900A 8K TV. Den avslöjades på den virtuella CES XNUMX och var gratis i USA och Storbritannien strax efter.

För kostnader i Storbritannien och USA är det mellan €1.499 1.799 / €4.999 XNUMX. I USA finns det också en XNUMX-tumsmodell gratis för €XNUMX XNUMX om du vill ha en riktigt stor skärm.

Kostnader i USA:

 • Samsung QN50QN90AAFXZA femtio tum är tillgänglig för €1499
 • Femtiofem-tums Samsung QN55QN90AAFXZA är tillgänglig för 1799 XNUMX €
 • Samsung QN65QN90AAFXZA sextiofem tum är tillgänglig för 2599 XNUMX €
 • Samsung QN75QN90AAFXZA sjuttiofem tum är tillgänglig för 3,499 XNUMX €
 • Den åttiofem-tums Samsung QN85QN90AAFXZA är tillgänglig för 4,999 XNUMX €

Storbritannien kostnader:

 • Den femtiotums Samsung QE50QN90AATXXU är tillgänglig för 1,799 XNUMX €
 • Femtiofem-tums Samsung QE55QN90AATXXU är tillgänglig för 1,999 XNUMX €
 • Den sextiofem-tums Samsung QE65QN90AATXXU är tillgänglig för 2,799 XNUMX €
 • 75-tums Samsung QE90QN3,999AATXXU är tillgänglig för XNUMX XNUMX €

Design

 • Minsta räckvidd och tillverkad med högkvalitativa material.
 • Basen är lite skakig.
 • En HDMI 1-port, plus varje port accepterar 4K / 120Hz
 • Miljövänlig fjärrkontroll med solenergi fungerar bra

Ur en rent estetisk synvinkel, Det finns inget att ogilla med Samsung QN90A. Det ser riktigt bra ut med premiummaterial och det ser riktigt bra ut både på väggen och på sitt stativ. I designkonceptet är stativet dock något farligt.

När TV:n var färdigmonterad på fästet, med skruvarna så hårt som möjligt, var det fortfarande en lagom vinkling i TV:n. Den var inte lika illa som Sony X950H som vi kritiserade förra året för dess skakighet, men den är fortfarande mycket mindre stabil än vi skulle vilja. Naturligtvis kan vi bara chatta om XNUMX-tumsversionen av TV:n vi testade; den femtiofem-tums TV:n skulle klara sig bra med sin lägre vikt och tyngdpunkt.

En av anledningarna till varför QN90A är lite mer instabil i år det beror på att den är något tunnare. Jämfört med förra året minskade Samsung TV:ns djup med ungefär en halv tum, vilket innebar att ljudkvalitet och stabilitet kompromissade. Det är ingen dålig sak om du planerar att ansluta TV:n till ett externt ljudsystem, som en av Samsungs Dolby Atmos soundbars, och montera TV:n på väggen, men det är värt att notera.

Den andra nackdelen med Samsung QN90A:s design är att den bara levereras med en enda fullbandbredd HDMI 1-port. Det kan vara lite av en nackdel på vägen, men den goda nyheten är att de fyra portarna nu kan hantera både PS4 och Xbox Series X vid 5K / 4Hz, VRR och ALLM. Även om alla fyra portarna fungerar bra för konsoler, är port tre den enda porten som accepterar eARC, så du kommer att vilja använda den för en soundbar.

Tyvärr sitter alla dessa portar direkt på baksidan av TV:n och inte på Samsungs OneConnect-box, som bara är gratis med modellerna QN95A, Q800A och Q900A. QN90A har ett sätt att dölja kablarna genom att stoppa in dem i skårorna på baksidan av TV:n, men det är inte riktigt lika snygg lösning som OneConnect-boxen.

Det som dock är en mycket elegant lösning är den nya ekologiska fjärrkontrollen som fungerar med ett solbatteri. Ta bara ut den ur lådan och ladda sedan varje kväll genom att sitta på kanten av fönsterbrädan. När vi ville gå tillbaka till att titta på tv mitt på morgonen eller tidigt på eftermiddagen var fjärrkontrollen fulladdad igen.

(Bildkredit: Samsung)

Samsung QN90A Neo QLED TV recension 1 recension

Förutom att den är enkel att ladda, använder fjärrkontrollen Bluetooth, vilket innebär att den går utan siktlinje till TV:n, och kommer med en inbyggd mikrofon som kan användas för att förhöra smarta assistenter. Vanligtvis är den fortfarande ganska solid trots att den är en av de mindre vanliga TV-fjärrkontrollerna, och dess miljövänliga karaktär ger den tydligt vissa poäng i vår bok.

Smart TV (Tizen)

 • Stöder flera inbyggda assistenter
 • Stort appbibliotek med utvalda HDR10 + -kompatibla appar
 • Kräver ett Samsung-konto för att ladda ner nya appar
 • Skärmströmning och Apple AirPlay två stöder också

I basen av Samsung QN90A finns den smarta Tizen-plattformen som Samsung har använt sedan, ja, det verkar som en evighet. Nytt för innevarande år är möjligheten att flytta den smarta assistenten som TV:n använder, och dina alternativ inkluderar Alexa, Google Assistant och Bixby. Vi tycker fortfarande inte att Bixby är i nivå med de andra 2, men nu är det en mindre olägenhet med tanke på att det är enkelt att flytta till någon av de andra.

När det gäller Tizens användargränssnittDet ser ganska rent ut. Tryck på hemknappen för att visa en överlagring längst ner på skärmen med de vanliga apparna och källorna, som inställningar och perfekt omgivningsläge. Ungefär perfekt Ambient-läge är ett läge med lägre wattal som hjälper TV:n att smälta in i den skrikande omgivningen samtidigt som den behåller viktig information, som tidigare skärmtid. Det har funnits i några år och fortsätter att vara en inredares dröm som går i uppfyllelse.

Den andra coola inbyggda funktionen för Tizen är den Samsung-ägda Samsung TV Plus-appen, som kombinerar traditionella TV-kanaler med streamingkanaler för en mer robust och gratis appupplevelse. Det bästa är att Samsung TV Plus liknar otaliga kabelguider, vilket innebär att hitta något att titta på är delvis intuitivt och du kan välja mellan flera populära nätverk som ABC News, MTV, Nickolodeon och mer. Alla dessa kanaler är annonsstödda, så du kommer att se en annons några gånger, men annars är det en välsignelse för Tizen.

När det gäller appstöd finns varje större streamingplattform där, inklusive Netflix, Amazon Prime Video, Disney Plus och Hulu. För att ladda ner appar som inte är inbyggda i TV:n måste du logga in med ett Samsung-konto, vilket är lite jobbigt, utan tvekan, och vissa appar är bättre än andra. Amazon Prime Video, till exempel, med sitt HDR10+-stöd, ser verkligen bättre ut än HBO Max som, när vi försökte sända Mortal Kombat, obegripligt använde lämpliga bildinställningar för skärmen och inte kunde ändras. Till slut var vi tvungna att använda en annan strömningsenhet på deras sida, vilket var något nedslående.

På tal om UI-överlagringar, Tizens Game Bar och GameView-funktioner är också värda en liten pratstund. Även om de verkligen kan vara användbara för konsolspelare, så länge de bekräftar TV:ns uppdateringsfrekvens, är de betydligt mer användbara för datorspelare. Om du till exempel ansluter QN90A till en dator kan du övervaka bildförhållandet, men du måste manuellt konfigurera datorns utdata till 21:3840 (1600 × 2560 eller (1080 × 32) eller 3840:1080 (5 × 16) Föredrar detta format över andra kommer att vara 90 med XNUMX:XNUMX, men att ha detta alternativ är ett solidt fall för att använda Samsung QNXNUMXA som en bildskärm.

Samsung QN90A Neo QLED TV

(Bildkredit: Samsung)

För att avsluta på en positiv ton, accepterar TV:n skärmcasting för de flesta av kärnapparna och Apple AirPlay två. Att dela innehåll på skärmen är delvis enkelt och oerhört bekvämt; Utöver detta, om du använder en Samsung-smarttelefon eller smartklocka, kan du spåra din biometri till TV:n genom den inbyggda Samsung Health-appen. Det är inte värt att slänga din iOS-enhet om den inte redan finns på Samsungs Android-plattformar, men det är en bra fördel för oss som är det.

Bildkvalitet

 • Mini-LED förbättrar toppljusstyrka och färgmättnad
 • Neo Quantum 4K-processorn gör ett enormt jobb med att skala
 • Några nackdelar med rörelse, mer kan ändras i bildinställningarna
 • Tyvärr stöder den inte Dolby Vision
 • De svarta nivåerna är mycket bra för en LED-LCD, men ännu inte på OLED-nivån.

 

Dela detta