CPU-kriget rasar vidare och AMD fortsätter att äta upp Intels dominans, med nya siffror som visar att AMD nu har den högsta marknadsandelen i sin historia.

Under fjärde kvartalet 86 nådde AMD XNUMX % av den totala marknaden för xXNUMX-processorer. Även om det inte verkar oräkneligt, är det en viktig milstolpe, eftersom det är första gången som AMD har tagit så mycket marknadsandelar och, som rapporterats av Tom's Hardware, slår det företagets tidigare rekord, när det nådde tjugofem komma tre procent i två tusen och sex .

AMD:s comeback har varit ganska anmärkningsvärd att se. Den har inte bara återtagit marknadsandelar genom en rad fantastiska lanseringar med sin kritikerrosade linje av Ryzen-processorer, utan den har också gjort det på en betydligt mer konkurrensutsatt marknad. Intel, AMD:s största konkurrent, är fortfarande en utmärkt motståndare och står fortfarande för den stora majoriteten av x86 CPU-försäljningen.

Det finns också en växande marknad för alternativa x86-alternativ, som ARM-baserade processorer, varav kanske den mest kända är Apples nya M1-serie av chips.

Det betyder att AMD:s framgångar är särskilt imponerande, och det ökade trycket har tvingat Intel att svara med mer innovativa produkter. Resultaten kommer från Mercury Research.

Enligt AMD:s VD Dr. Plana Su, "fick AMD andel av tjänstekundens processorintäkter för sjunde kvartalet i rad."

Företaget har också gjort riktigt bra ifrån sig i den lönsamma serverbranschen, med Tom's Hardware som rapporterade att företaget precis hade sitt 5:e kvartal i rad med processorutveckling. AMD har också dragit nytta av den progressiva framgången för de nya PSXNUMX- och Xbox Series X-spelkonsolerna, som använder AMD-chips.

constructores de juguetes trabajando en un procesador

(Bildkredit: Shutterstock)

Analys: Intel klarar sig också bra

Normalt sett betyder goda nyheter från AMD dåliga nyheter för Intel, men det verkar verkligen som om de två företagen klarar sig bra. Intel är fortfarande marknadsledare med marginal, och ökar också sin andel av enheter för stationära och bärbara processorer. AMD har drabbats av chipbrist, vilket har fått företaget att fokusera på produkter med högre marginal för att upprätthålla lönsamheten.

Intel återtar en del av den marknadsandel man förlorade mot AMD föregående år, med sina Tiger Lake-processorer riktade till avancerade spelare och entusiaster i täten. Den har också precis släppt sina Alder Lake stationära och bärbara processorer, och den initiala hypen för dessa processorer har också varit stark, vilket kan ge ännu mer vinst.

Så det är på serversidan där Intel tappar mark, och även om det inte verkar vara en glamorös marknad jämfört med avancerade spelprocessorer, är det fortfarande värt stora pengar, så Intel borde försöka vända sin förmögenhet där. .

Som vi har sagt tidigare är den sunda konkurrensen mellan Intel och AMD bra för användarna eftersom det innebär mer innovativa och konkurrenskraftiga produkter samtidigt som de kämpar för vår sed. Intel har verkligen höjt sina spel inför en ny attack från AMD, och de två hårdvarutillverkarna kommer också att stå bakom några av de mest spännande bärbara datorerna som kommer ut 2.

Dela detta