Den senaste färdplanen för AMD-produkter har avslöjats och avslöjar en rad planerade hårdvarusläpp, från lanseringen av Zen 4-processorer senare i år till nya APU:er för användning i datahubbar. Det kanske mest spännande är dock nyheten om ny hårdvara som kommer senare: RDNA 4-grafikkort och Zen 5-processorer, båda planerade att släppas 2024.(*5*)

RDNA 4 kommer (överraskande) att följa den nya RDNA 3 GPU-arkitekturen som är planerad att släppas senare i år. Det betyder att vi precis har tittat på Radeon RX 8000-seriens spel-GPU:er, med kodnamnet "Navi 4x".(*5*)

Vi har inga hårda siffror på RX 8000-grafikkorten ännu, men flaggskeppet kommer troligen att vara RX 8900 XT och det ryktas om att använda en dubbel nodarkitektur med 3nm och 5nm processer. Det verkar som att Navi 4x-familjen uteslutande kommer att använda RDNA 4-arkitekturen, så många rykten tyder på att Navi 3x (RX 7000-serien kommer snart) kan använda RDNA 3 för GPU-avancerat och en RDNA 2-uppdatering för dem billigare .(*5*)

Detaljer om Zen 5-processorerna är ännu knappare på marken, efter släppdatumet 2024 och allt vi kan extrapolera från vad vi vet om Zen 4-mikroarkitekturen. AMD lovar en betydande prestandaökning på 35 %. från Zen 3 till Zen 4, så du kan rimligen förvänta dig en betydande ökning av Zen 5.(*5*)

Intressant nog nämner AMD också att Zen 5 innehåller "optimeringar för AI och maskininlärning", men anger inte vad detta betyder. AMD:s FSR-skalningsteknologi använder i synnerhet inte dedikerade AI-kärnor (till skillnad från Nvidias DLSS och Intels XeSS), kan vi förvänta oss att se AMD dyka in i AI-driven hårdvara med dessa nya processorer? Hur som helst, vi kan inte vänta med att se mer.(*5*)

Analys: Kommer RDNA 4 vara värt att vänta på?

(*5*)(Bildkredit: AMD)

Vi har inte ens ett konkret releasedatum för AMD:s Radeon RX 7000 GPU:er, som kommer att konkurrera med Nvidias Lovelace-grafikkort och Intels Arc desktop GPU:er senare i år (förutsatt att Intel lyckas behålla sin ständigt snygga version av planerna). Så det kan tyckas dumt att vara nöjd med RX 8000 så snart.(*5*)

Men dagens nyheter gav mer detaljer om 7000-seriens kort, och avslöjandet att några av dessa lägre Navi 3x GPU:er kommer att köras på den nuvarande RDNA 2-arkitekturen (med en enda GPU-nod) kan komma som en chock. för ett mer prisvärt grafikkort.(*5*)

Vi måste vänta på faktiska prestandasiffror, men detta drag kan orsaka en betydande klyfta i spelprestanda mellan avancerade RDNA 3 GPU:er och billigare uppgraderade RDNA 2-modeller. Om så är fallet, kanske alla som vill uppgradera till 1080p eller potentiellt till och med 1440p-spel vill vänta på att RX 8000 ska tappa och gå direkt från RDNA 2 till RDNA 4.(*5*)

Från WCCFTech(*5*)

Dela detta