AMD smyger ut en annan hemlig GPU och inte

Desktop GPU-annonser är vanligtvis ganska stora. Stora hundar AMD och Nvidia (och den kommande nya konkurrenten Intel) vill generellt ge så mycket uppmärksamhet som möjligt till nya grafikkort, med stor fanfar över alla kanaler. Inte så med AMD:s senaste grafikprocessor: Radeon RX 6700.

RX 6700 lanserades tyst den 9 juni och gick med i familjen av grafikprocessorer som redan inkluderar de solida RX 6700 XT och RX 6750 XT. Det är i grunden en stationär version av RX 6700M som finns i vissa 2021 spelbärbara datorer, men med högre klockor. Jämfört med sitt XT-syskon har RX 6700 10 GB VRAM mot 12 GB, samt färre datorenheter och mindre cache.

Det finns inget officiellt pris ännu för RX 6700, men vi kan rimligen förvänta oss att det kommer att hamna mellan RX 6700 XT och den nyare RX 6650 XT, vilket skulle ge dig runt 450 €. Baserat på specifikationerna som pekar på 1080p bör det nya kortet vara ungefär jämförbart med Nvidias RTX 3060 Ti, som säljs för €399 (cirka £330, AU$600), även om du fortfarande kommer att kämpa för att hitta ett för mindre än femhundra dollar .

Analys: Varför i helvete fortsätter AMD att släppa nya GPU:er?

Det här är inte första gången AMD tillkännager en ny desktop GPU med lite fanfar. Redan i april släppte Team Red i tysthet den prisvärda RX 6400, en Navi 24-baserad GPU designad för diskreta system som krävde ett kompakt grafikkort. Vid den tiden satte jag den tysta lanseringen på RX 6400:s generellt föga imponerande specifikationer och brist på överklockning, men tillkännagivandet av RX 6700 fick mig att tänka till.

GPU-marknaden är redan mycket mättad på båda sidor, med tolv olika GPU:er bara i RX 6000-serien, medan Nvidia för närvarande erbjuder nio RTX 30-seriekort och fler i 16-serien.Nvidias generation enbart innehöll sju GPU:er, inklusive "super"-varianterna som 30-serien inte såg.

När Intel förbereder sig för att gå in på marknaden för desktop-GPU senare i år, är det svårt att se varför de två bästa tillverkarna verkar ha för avsikt att översvämma marknaden med ett överflöd av alternativ. Det breda utbudet av grafikkort som erbjuds idag kommer sannolikt att förvirra konsumenterna, särskilt med tanke på AMD:s allt mer konsekventa namnkonventioner.

Den andra frågan som är värd att ställa är varför exakt behövde vi RX 6700 i första hand? Hur illa det än kan ha varit så fyllde RX 6400 åtminstone ett superbudgetlucka i AMD:s GPU-portfölj. Detta nya kort är samtidigt inklämt mellan två redan etablerade alternativ, varav ett har varit till försäljning i mer än ett år. Enligt min mening är detta ett onödigt tillägg och, ärligt talat, ett något konstigt drag från AMD:s sida.

Vi har kontaktat AMD för kommentarer och kommer att uppdatera den här historien om vi hör tillbaka.

I Neowin

Dela detta