Amazon undertecknar global vapenvila på Visa-kreditkort

Amazon undertecknar global vapenvila på Visa-kreditkort

Amazon har meddelat att e-handelskunder över hela världen kommer att kunna använda Visa-kreditkort för att betala för inköp efter att de två jättarna kommit överens om att lösa sina meningsskiljaktigheter.

Nyheten följer månader av tvister om möjligheten att Visa-kort blockeras hos Amazon.

"Vi tecknade nyligen ett globalt avtal med Visa som tillåter alla kunder att fortsätta använda sina Visa-kreditkort i våra butiker", sa en talesperson för Amazon i ett uttalande. "Amazon är fortfarande engagerad i att ge kunderna en bekväm och valfri kassaupplevelse."

Amazon, Visa-affär

"Visa är glada över att ha undertecknat ett omfattande globalt avtal med Amazon", tillade en Visa-talesman. "Detta avtal inkluderar Visa-acceptans på alla Amazon-butiker och platser idag, samt ett delat åtagande att samarbeta kring nya produkt- och teknikinitiativ för att säkerställa innovativa betalningsupplevelser för våra kunder i framtiden."

Kampen började i november 2021, när Amazon meddelade att de skulle sluta acceptera Visa-kort i Storbritannien efter det senares beslut att ta ut högre köpavgifter efter landets beslut att lämna EU.

Denna fråga verkade ha lösts efter Amazons helomvändning i januari 2022, bara dagar innan förbudet trädde i kraft, men frågor väcktes om andra marknader som Australien och Singapore.

Amazon hade infört avgifter på Visa-kunder i vissa länder under de senaste månaderna, inklusive en tilläggsavgift på 0,5 % på Visa-kreditkortsköp på sin Singapore-webbplats i september 2021, följt kort därefter av liknande tillägg på Visa-transaktioner i Australien.

Visa och dess rival Mastercard är de två huvudsakliga betalningsnätverken som dikterar de avgifter som handlare betalar i svepavgifter. De flesta av dessa avgifter går till bankerna, men Visa har länge kritiserats för sättet att beräkna dessa avgifter.

I Storbritannien började Visa ta ut ytterligare 1,5 % på gränsöverskridande betalningar mellan Storbritannien och EU, eftersom det EU-pålagda avgiftstaket upphörde att existera efter Brexit.

Amazon har en mycket närmare relation med Mastercard och lanserade Amazon Platinum Mastercard 2017, och erbjuder kunder belöningar och pengar tillbaka när de handlar på sajten.

via Reuters