Efter att ha meddelats i april tog Amazon tre månader att lansera Kindle Vella. Det här är inte en ny surfplatta, utan snarare en berättelseprenumerationstjänst som låter dig läsa seriefiktion skriven specifikt för plattformen.

Serialisering är handlingen att bryta en historia i bitar och publicera den med jämna mellanrum, som en TV-show, och att döma efter existensen av Kindle Vella, tror Amazon tydligt att det finns en hunger efter detta format.

Vissa kan lokalisera detta som en fängslande återgång till romanens ursprung; Trots allt har traditionella författare som Talk Dickens, Jules Verne och Arthur Conan Doyle använt serialiseringsformatet för sina skönlitterära verk. Och nu, om tvåtusentjugoen, kan både potentiella och framtida författare använda Vella på exakt samma sätt.

Men innan vi dyker in i en fängslande romantik eller en spännande thriller, måste vi övermätta din spänning med en enorm kub av isig verklighet - det finns många asterisker kring Vellas släpp.

Det är bara gratis i USA För tillfället, både för läsare och författare, och det fungerar bara på Vella-webbplatsen eller i en iOS-applikation. Nej, för tillfället finns det ingen kompatibilitet med Android, inte heller möjligheten att läsa texterna på en riktig Kindle och även-läsare.

Så för att få en bättre uppfattning om vad Amazons Kindle Vella-serieprogramvara är, och om du kan använda den, har vi skrivit den här guiden för att svara på dina brinnande frågor.

Innehållsförteckning

Kom till poängen

  • Vad är det? En digital berättelseserialiseringstjänst
  • Vid vilken tidpunkt kom den ut? Nu i USA, för att bekräftas någon annanstans
  • vad kostar det? Mer eller mindre € två för tjugo med noll ord

Amazon Kindle Vella Price

Du måste köpa marker för att spela Vella-serien. Varje berättelse är uppdelad i avsnitt, vi får se hur det går senare och du måste spendera tokens för att skaffa varje kapitel när du läser dem.

I grund och botten är ett kort värt hundra ord, så ett kapitel på sexhundra ord kommer att kräva cirka 6 kort. Enkelt än så länge. Kostnaden för en token ändras dock beroende på beloppet du köper.

Kostnad och värde för Kindle Vella-token Antal tokens Kostnad Kostnad för varje token Antal råord € två tusen en och nittio nio 0,0120 noll € fem hundra tjugofem € fyra och nittio nio 0,009552,500 € tusen hundra € nio nittio € 0,00910 noll € fjorton nittio nio,0,0088170 noll
Ju fler tokens du köper i en transaktion, desto billigare kommer var och en att vara, med flera paket att välja mellan. Vi har satt ihop en tabell ovan så att du kan se paketen; kostnaderna är alla i amerikanska dollar, medan det är den enda valuta som stöds för närvarande.

Om du är en ivrig författare bör du säkert veta att du bara får femtio procent av pengarna som spenderas på ditt avsnitt, och den andra hälften går till Amazon. Dina pengar beror också på vilket paket som läsaren har köpt: om du har valt ett paket av bättre värde betyder det att du får mindre pengar per ord än om du hade valt de billigare alternativen.

Besök webbplatsen Kindle Direct Publishing för att ta reda på hur det fungerar, med några exempel på vad det skulle åstadkomma i vissa situationer. Det räcker med att säga att du måste sälja många avsnitt för att få riktiga pengar.

Tillgång till Amazon Kindle Vella

(Bildkredit: Amazon)

Idag kan Kindle Vella endast användas i USA, oavsett om du är läsare eller författare. Det betyder att du inte kan läsa med tjänsten om du bor utanför USA och inte heller kan du skicka in en berättelse via plattformen som författare.

Vi väntar på officiell information om möjligheten att lansera Vella någon annanstans, men det är mycket möjligt. Amazon lanserar regelbundet tjänster i USA innan de införlivar dem någon annanstans, som Halo och Luna.

Nu kan du använda Vella via den officiella Kindle Vella-webbplatsen eller via en iOS-applikation; det finns ingen Android-applikation nu eller ett sätt att läsa serier på en Kindle-läsare.

Så hur fungerar Kindle Vella?

Med Kindle Vella kommer en författare att dela upp en berättelse i flera avsnitt med sexhundra till fem tusen ord och, till skillnad från en vanlig bok, köpa varje kapitel separat, istället för att köpa hela berättelsen på en gång.

Amazon rekommenderar författare att skriva berättelser särskilt i serieform, vilket gör episoder mer engagerande än om du helt enkelt delar upp en standardbok i godtyckliga segment.

Författarna kommer att göra det första kapitlet i serien gratis, ge läsarna en smakprov på berättelsen, och sedan, om du gillar det du läser, kan du betala för varje nytt inlägg i berättelsen.

Inte alla dessa avsnitt kommer att vara gratis just nu, även om Amazon rekommenderar att var och en av författarna publicerar vissa i förväg. Nya bidrag kan komma dagligen, varje vecka eller mer ibland, beroende på författarens nycker. Du kan följa en berättelse eller en författare för att få meddelanden när det finns nya gratisinlägg.

Du kan lyfta fram en historia du gillar, för att ge författaren en validerande dopaminförstärkning, och en gång i veckan kan du också bokmärka en historia du verkligen gillar; oftast rekommenderas föredrag för fler läsare på webbplatsen.

Författare kan lämna anteckningar i slutet av varje inlägg, för att tacka läsare eller för att lägga till sina åsikter om framstegen i berättelsen eller kapitlet; vissa kanske väljer att inte göra det, vilket skulle göra Roland Barthes lycklig.

Kindle Vella March on Kindle E-Readers?

Amazon Kindle Oasis (2019)

(Bildkredit: Avenir)

Oavsett anledning är Vella för närvarande inte gratis på Amazons Kindle-läsare, även om dessa enheter är utformade för läsning.

Det finns ingen officiell motivering, men vi tror att det beror på att Kindles är designade för att kräva en ovanlig internetanslutning, medan Vella behöver oavbrutna uppdateringar för att hitta nya avsnitt och även berättelser. Processen att skaffa tokens för att köpa ett kapitel, snarare än att bara skaffa en bok via ditt Amazon-konto, kan också lägga till ett extra steg som, i långsamma Kindles, kan vara tråkigt.

En av två saker är dock att vänta. Först, möjligen kommer en mjukvaruuppdatering att göra Vella gratis på befintliga Kindles.

Om inte, vill vi att framtida Kindle e-läsare inkluderar gratistjänsten. Det har gått ett tag sedan Amazon senast släppte en ersättningsbokenhet, och vi väntar på att en ny Kindle, Kindle Paperwhite och Kindle Oasis ska komma ut i år (eller åtminstone en av dem).

Hur som helst är det viktigt att Vella kommer till Kindles någon gång, eftersom det inte är så trevligt att läsa berättelser på en datorskärm eller iPhone som att göra det på en vacker elektronisk bläckskärm.

Dela detta