Amazon Kindle Scribe es una version moderna de una idea

En storbilds E Ink-enhet lika hemma med dokument och böcker som släppts av Amazon i djupet av en ekonomisk nedgång, och det är inte Kindle Scribe som Amazon presenterade vid en massiv smart produktlansering på onsdagen.

Det var Amazon Kindle DX (öppnas i en ny flik), en 9,7-tums e-bläckläsare som släpptes 2009. Den var inte lika elegant, lätt eller ljusstark som den 300 ppi bakgrundsbelysta Kindle Scribe. Det fanns inte ens en pekskärm, bara ett fysiskt tangentbord och navigeringsknappar. Kindle DX sågs som framtiden för Amazons E Ink-bokverksamhet, särskilt för läroböcker.

Enhetens stora skärm och förmåga att rymma tusentals böcker skulle innebära slutet för elever som kämpar under vikten av vadderade ryggsäckar fyllda med kolossala och dyra läroböcker. Kindle DX kostar nästan $500, men de flesta förväntar sig att vanliga skol- och högskoleböcker är halva priset hos Amazons onlinebokhandlar.

Efter bara en uppdatering 2010 dog Kindle DX en snabb och händelselös död. Jag fick aldrig reda på varför, men jag har kommit att tro att de flesta Kindle e-läsare läser romaner på semestern och inte har något intresse för eller behov av en surfplatta i storlek som bara erbjuder en svart-vit skärm. och kan inte ens spela upp video.

Lanseringen av Apple iPad 2010 beseglade i huvudsak DX:s öde

Baserat på det måttet kan den nya Kindle Scribe ha samma typ av feltändning. Men trots de ekonomiska likheterna är 2022 inte 2009 och Kindle Scribe är mycket mer tekniskt avancerad än DX.

Den största innovationen, åtminstone för Amazon, är Kindle Scribe-pennan, som ingår i prislappen på €339. Först och främst är det uppmuntrande att se att Amazon inte har följt DX-prismodellen: köp högt eller åk hem. För det andra är det bra att förpacka pennan, som förmodligen är smartare än en enkel plastbit. Det är det som gör Kindle Scribe bra, önskvärt och, bortsett från de uppenbara designskillnaderna, helt annorlunda än Amazons senaste försök med en E Ink-surfplatta med stor skärm.

Men även här trampar Amazon på välbekant territorium, om inte nödvändigtvis sitt eget.

Alla nyheter om Amazon-evenemang

2017 testade jag den första ReMarkable-surfplattan, en 10,1-tums, 350-grams pennaktiverad e-bläcksurfplatta. Den visade 226ppi som såg så nära ett pappersark som möjligt utan att vara gjord av massa. ReMarkable arbetade nära med E Ink för att skapa en e-pappersversion som erbjöd 100 millisekunders svarstid, vilket fick E Ink som visas på sidan att se ut som om det droppade från ReMarkable-pennan. Förresten, den här pennan behövde inte batterier, och hämtade ström från skärmen genom induktiv laddning. Spårningsplattan ReMarkable 2 är ännu lättare och tunnare (4,7 mm).

Likheterna mellan Kindle Scribe och ReMarkable 2 är inte anmärkningsvärda, eftersom de återspeglar hur mycket displayen, bearbetningen, materialen och e-bläcktekniken har avancerat under de 13 åren sedan Amazon introducerade Kindle DX. Att ReMarkable kom först är en ära till dem, men nu är det också ett bekymmer.

Amazon har haft 15 år på sig att fullända sin e-läsarverksamhet, med en produktlinje som börjar på €99 (ofta till försäljning för €69) och kostar så mycket som €249 Kindle Oasis. 10.2-tums Kindle Scribe är billigare än den ursprungliga DX, men inte lika billig som 2 € ReMarkable 279. Det utökar användbarheten av Kindle till ett utrymme som en gång ockuperats av ReMarkable.

Amazon har nu möjlighet att låta denna dyrare och mestadels nischade e-läsare krypa in och växa sin marknadsandel, medan startup ReMarkable kommer att behöva flashiga innovationer. Det måste påminna konsumenterna om att det var här först (som om det spelade någon roll) för att överleva.

Det konstiga är att min entusiasm för Kindle Scribe nästan helt bygger på mina erfarenheter av ReMarkable 1. Det är kul att rita med en penna i E Ink. Det kan se ut och kännas som papper. ReMarkable har alltid varit smart nog att utnyttja processorkraften bakom den pappersliknande displayen för mer användbarhet.

Teknikens båge skjuter ofta i höjden, men den går också tillbaka i tiden till sedan länge bortglömda misslyckanden att skapa något fräscht och nytt. Det är kul att se och prova något nytt, men det är alltid värt att komma ihåg hur vi och alla andra kom dit.

Du kan få reda på allt som Amazon avslöjade vid sitt stora event här.

Dela detta