En madrass är ett stort köp, därför vill vi hjälpa dig att få vad du betalar för. Lyckligtvis finns det enkla sätt att förlänga deras livslängd. I genomsnitt håller en madrass sex till åtta år, men billigare modeller tenderar att förlora stödet snabbare, medan de som är gjorda av förstklassiga naturmaterial kan hålla tio år eller mer.

Här granskar vi de åtta bästa sätten att hjälpa din madrass att hålla längre, så att du inte betalar för en ny säng innan du verkligen behöver den. Detta inkluderar att hålla madrassen ren och från golvet. Trots allt behöver även de bästa madrasserna en hjälpande hand för att hålla dem i bra form i många år framöver.

Vi förklarar också varför användning av rätt sängram eller plattform minskar slitaget på din madrass och hjälper dig att uppfylla garantivillkoren, vilket innebär att din täckning inte kommer att påverkas om du behöver aktivera den senare.

1. Rengör din madrass regelbundet

Oavsett om du har en hybrid, innerfjäder eller en av de bästa madrasserna med memory foam, är det näst mest effektiva sättet att lära sig hur man rengör en madrass som håller längre.

Rengöring hjälper till att förhindra tillväxten av bakterier, mögel och dammkvalster och håller den fräsch i många år framöver. Experter rekommenderar att du rengör din madrass två gånger om året för att hålla koll på alla dessa irritationsmoment, såväl som allmän svett, kroppsolja och ansamling av död hud.

Om du spiller vätska på din madrass, behandla den omedelbart, eller så skickar du en öppen inbjudan till bakterier och dammkvalster att tugga igenom utsläppet.

En person drar ner hörnet av ett vitt madrassskydd på en gångmadrass mot en blå vägg

(Bildkredit: Getty)

2. Använd alltid ett madrassskydd

Det bästa sättet att hålla din madrass fräsch och hjälpa den att hålla längre är att använda ett av de bästa madrassskydden. Dessa tunna vattentäta lager passar tätt runt din madrass för att skydda den från spill, fläckar, svett, kroppsoljor, död hud och dammkvalster.

Det finns olika typer av madrassskydd, men om du verkligen vill se till att din säng förblir så ren som möjligt, välj ett ventilerande, vattentätt alternativ som ger full täckning. Dessa skapar en barriär mot allt som kan tränga in i din madrass; ja, det inkluderar vägglöss.

3. Vrid den för att fördela slitaget.

Det är normalt att en madrass sjunker och sjunker med tiden eftersom vår kroppsvikt pressar madrassen och orsakar fördjupningar och spår där vi sover längst.

För att hålla ytan jämn måste du rotera madrassen var tredje månad för att jämna ut slitage. På så sätt behöver du inte lära dig hur man fixar en hängande madrass.

De flesta, men inte alla, madrasser kan vändas, och ännu färre kan vändas. Är du osäker på om din passar att vända eller vända? Vi förklarar det för dig i vår artikel så att du vet hur ofta du ska rotera eller vända en madrass, eftersom varje tillverkare har sina egna riktlinjer.

4. Lägg till en bäddmadrass

De bästa bäddmadrasserna är designade för att förlänga livslängden på din madrass med ett eller två år. Toppers varierar i pris och höjd, men de flesta är designade för att passa tätt över din madrass via halkfria remmar eller bottnar.

Övermadrasser kan användas för att lägga till extra komfort, såsom extra kylning, fasthet eller fluffighet, för att hålla din säng bekväm och stödjande längre, vilket sparar pengar eftersom det fortfarande är bra för din kropp och din sömn.

Det enda undantaget är om din madrass har ett djupt häng som inte kan kompenseras för. Men om din madrass är i gott skick förlänger en bäddmadrass dess livslängd.

En man vaknar glad efter en god natts sömn.

(Bildkredit: Getty)(*8*)5. Placera din madrass på en lämplig sängram

Att placera din madrass på en kompatibel sängram, plattform eller underlag stödjer din kroppsvikt bättre och minskar slitaget på din madrass.

En anständig foundation kommer inte bara att hålla din madrass på rätt höjd så att du enkelt kan komma i och ur sängen, utan den kommer också att hjälpa till att förhindra att din madrass hänger (särskilt memory foam-madrasser), vilket kan orsaka ryggsmärtor med tiden.

Vissa människor placerar sin madrass direkt på golvet för ett fastare stöd, men om du har allergier kommer du närmare damm och allergener som samlas på golvet. Den kan också stoppas in i golvet, så att använda en spridd lamellbotten säkerställer bättre luftflöde för att hålla din säng svalare och svalare.

6. Lufta ut den för att hålla dammkvalster under kontroll

Dammkvalster kan leva i upp till 90 dagar i madrasser och sängkläder, så regelbunden luftning och rengöring av sängen är avgörande. Kvalster livnär sig på huden och släpper sedan ut spillning som kan förvärra allergier och i sin tur störa sömnen.

Även om det inte alltid är praktiskt att ventilera din madrass på samma sätt som kuddar eller täcken, är ett effektivt sätt att döda dammkvalster att utsätta dem för direkt solljus, så placera din madrass utomhus eller nära ett fönster i tre eller fyra timmar. .

7. Använd den inte som studsmatta

Vi förstod. Barn och husdjur älskar att hoppa i sängar, men händer det för ofta så slits madrassen ut snabbare, fjädrarna i hybrid- och innermadrasser går sönder och kantstödet försvagas så att du glider ur sängen.

Hoppning gör även madrassytan ojämn, för att inte tala om att det skadar sängramen, vilket innebär mindre stöd för din madrass. Dessutom behöver du inte bara en ny madrass, utan även en ny ram.

En kvinna som bär en röd tröja sitter på sin säng och tittar på sin madrassgaranti på sin bärbara dator

(Bildkredit: Getty)

8. Kontrollera garantin på din madrass

De flesta märken garanterar sin madrass mot tillverkningsfel. Vissa garantier tillåter också häng, men om hänget är grunt täcks det inte. I allmänhet ingår inte oavsiktliga skador, spill och missfärgning på grund av svett. Normalt slitage heller.

Om din madrass omfattas av en livstidsgaranti och du är den ursprungliga köparen, täcks madrassen så länge du äger den. Villkoren varierar, men tillverkningsfel täcks under längre perioder under livstidsgaranti, varefter märket kommer att reparera, rädda eller byta ut madrassen utan kostnad vid behov.

Hur du får din madrass att hålla längre: Sammanfattning

Förebyggande är bättre än att bota och här innebär det att ta hand om din madrass från den dag du tar hem den. Du kan alltid ta hand om en gammal madrass för att den ska hålla längre, så släng inte din om den är några år gammal.

Regelbunden rengöring, rotation och skydd mot fläckar, spill och bakterier förlänger dess livslängd så att du kan spara pengar. Men om du har bestämt dig för att du behöver en ny madrass, har vi tagit med några av våra toppval nedan.

För att ytterligare förbättra din sovkomfort, kolla även in vår guide till de bästa kuddarna, eftersom kuddar bör bytas ut vartannat till vartannat år för hygienisk och stödjande sömn.

Dagens bästa priser på populära boxmadrasser

Dela detta