Amazon planerar att säga upp upp till 20,000 XNUMX anställda över hela företaget under de närmaste månaderna, inklusive fullgörelsecenterarbetare, teknikpersonal och företagsledare, ungefär dubbelt så mycket som tidigare rapporterats, eftersom detaljhandeln och datorjätten i molnet går i pension. efter en våg av anställning under pandemin.

Amazon-anställda klassificeras från Tier 1 till Tier 7, och personal på alla nivåer kommer sannolikt att påverkas, enligt källor med direkt kännedom om saken, som talade på villkor att de var anonyma. New York Times rapporterade först i mitten av november att Amazon skulle genomföra massuppsägningar, med hänvisning till källor att upp till 10.000 XNUMX personer skulle sägas upp.

Däremot har företagschefer fått höra de senaste dagarna att de borde försöka identifiera problem med jobbprestationer bland anställda, som en del av ett försök att säga upp cirka 20,000 6 personer, säger källorna. Tjugotusen anställda motsvarar cirka 1,3 % av företagets personalstyrka och cirka 1,5 % av Amazons XNUMX miljoner anställda, inklusive globalt uppfyllelsecenter och timanställda.

Företagets personal har informerats om att anställda kommer att få 24-timmars uppsägningstid och avgångsvederlag i enlighet med sina företagskontrakt. "Det finns en känsla av rädsla bland företagets anställda när nyheten kom", sa en källa som informerades direkt om uppsägningsarbetet. Uppsägningarna skulle bli den största neddragningen i företagets historia.

”Det nämns inget om en specifik avdelning eller plats för nedskärningarna, det är för hela företaget. Vi fick höra att detta berodde på överanställning under pandemin och behovet av att sänka kostnaderna eftersom företagets ekonomi var på en nedåtgående trend", sa chefen. sa källan.

Efter New York Times-berättelsen bekräftade Amazons vd Andy Jassy den 17 november i ett offentligt meddelande till anställda att uppsägningar var på gång, men angav inte det förväntade antalet anställda som skulle sägas upp.

"Vår årliga planeringsprocess löper in på det nya året, vilket innebär att det kommer att ske ytterligare rollminskningar när ledare fortsätter att göra justeringar. Dessa beslut kommer att delas med berörda anställda och organisationer i början av 2023", skrev Jassy i inlägget och noterade att företaget tidigare hade meddelat uppsägningar inom Devices and Books-verksamheterna och skulle utöka ett frivilligt erbjudande om avskedande till vissa anställda på organisationen People. , Erfarenhet och teknik (PXT). Samtidigt har källor bekräftat att anställda i företagets robotteam har blivit uppsagda.

Som svar på en fråga kommenterade en talesperson för Amazon inte rapporter från källor om att företaget planerar att säga upp 20,000 17 anställda, utan pekade istället på en passage från Jassys inlägg den XNUMX november som löd: "Vi har ännu inte bestämt exakt hur många andra roller kommer att påverkas (vi vet att det kommer att bli minskningar i våra PXT-butiker och organisationer), men varje ledare kommer att nå ut till sina respektive team när vi har detaljerna.

Amazon måste minska kostnaderna, säger vd Jassy

Jassy förklarade uppsägningarna på onsdagen under en intervju på New York Times DealBook-konferens och sa: "Vi kände att vi var tvungna att optimera våra kostnader."

Amazons detaljhandelsverksamhet växte snabbt i början av pandemin, vilket "tvingade oss att fatta beslut vid den tiden att spendera mycket mer pengar och gå mycket snabbare med att bygga infrastruktur än vi någonsin föreställt oss", sa Jassy vid konferensen. .

"Vi visste att vi riskerade att bygga för mycket," sa Jassy.

Även om företagens IT-utgifter förväntas öka ytterligare under nästa år, har prognosen inte varit tillräckligt stark för att dämpa oro bland tekniska industrijättar, särskilt de med stora detaljhandelsföretag. Under en tid av stigande räntor, kriget i Ukraina, höga bränslekostnader, problem i leveranskedjan och sjunkande försäljning av personliga datorer har många teknikjättar aviserat uppsägningar de senaste månaderna.

Hos Amazon visar till och med dess mest lönsamma molnaffärs- och tjänstedivision, Amazon Web Services (AWS), tecken på avtagande tillväxt sedan början av detta räkenskapsår, och rapporterar en intäktsökning på 27,5 % jämfört med föregående år för det avslutade kvartalet. september jämfört med en tillväxt på 33 % och 36,5 % under de två föregående kvartalen på årsbasis.

Under sitt resultatkonferenssamtal för tredje kvartalet med analytiker tillskrev Amazons finanschef Brian Olsavsky avmattningen i tillväxten till makroekonomiska förhållanden som tvingade Amazon-kunder att minska utgifterna för att spara pengar på kort sikt.

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Dela detta