IT-programvara och -tjänster kommer att driva globala IT-utgifter till XNUMX biljoner dollar XNUMX, en ökning med XNUMX % från XNUMX, enligt den senaste prognosen från marknadsundersökningsföretaget Gartner. Det är en minskning från förra kvartalets tillväxtuppskattning på XNUMX %, främst på grund av en långsammare återhämtning än väntat i hårdvaruförsäljningen.

Företagens utgifter för mjukvara och IT-tjänster förväntas växa med XNUMX % respektive XNUMX % under XNUMX. Men, efter trenden i de föregående prognoserna, förväntas utgifterna för hårdvaruenheter minska med XNUMX % i år, och användare och företag kommer att utöka uppgraderingar av enheter. cykler

I övrigt väntas företagens utgifter för datacentersystem och kommunikationstjänster öka något, med XNUMX % respektive XNUMX %.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har det inte funnits några större överraskningar i ekonomin, där centralbanker och företag har svarat i stort sett som förväntat på det nuvarande inflationsdrivande ekonomiska klimatet, säger John-David Lovelock, vicepresident och analytiker hos Gartner. Men medan han sa att Gartner förväntade sig att utgifterna för enheter skulle sakta ner på grund av inflationens inverkan på användarnas köpkraft, var uppgraderingscykeln ännu längre än väntat.

"Folk lär sig att de kan hålla en enhet längre och ändå vara nöjda", sa Lovelock och noterade att denna trend förväntas fortsätta till XNUMX och XNUMX, då Gartner förväntar sig en del av ackumuleringen av inköp.

Men om inte enheter, särskilt telefoner, anses erbjuda nya nivåer av funktionalitet eller en genuin anledning att uppgradera, varnar han för att försäljningen av enheter kan förbli oförändrad under en tid framöver.

Enterprise molnutgifter är låsta

Medan användare har drabbats hårt av inflation, sa Lovelock att många utgifter på företagssidan är låsta och återkommande, särskilt inom hanterade tjänster, moln, Software as a Service, PaaS och telekommunikation.

"Var och en av dessa saker är låsta i ett längre kontrakt", sa han. "Även servrar, nätverk eller lagringsutrustning: beställdes förra året för leverans i år."

Och även om Gartner inte ger en uppdelning av säkerhetsutgifterna i sin IT-utgiftsprognos, tror Lovelock också att säkerhetsutgifterna kommer att fortsätta att öka när företag omprövar sitt sätt att säkra sin miljö.

IT-tjänstemarknaden upplever också en period av utveckling då företag vill anställa extern IT-personal för implementering och support. Till exempel förutspår Gartner att konsultutgifterna kommer att nå XNUMX miljoner USD XNUMX, en ökning med XNUMX % från XNUMX.

Trots de pågående och omfattande uppsägningarna som teknikföretagen upplever idag har många nedskärningar involverat icke-teknisk personal. Utöver detta, enligt en undersökning gjord av Skillsoft i november 3, uppgav cirka tre fjärdedelar av IT-beslutsfattarna över hela världen att de möter kritiska kompetensbrister på IT-avdelningar.

Lovelock sa att CIO:er förlorar kampen om talang, vilket betyder att utgifterna för IT-tjänster växer snabbare än interna tjänster i alla branscher. Som ett resultat migrerar kvalificerade IT-proffs från företaget till teknik- och tjänsteleverantörer som kan möta växande lönekrav, utvecklingsmöjligheter och karriärmöjligheter.

Eftersom en turbulent ekonomi har förändrat landskapet för affärsbeslut och fått CIO:er att vara mer tveksamma, försena beslut eller göra om prioriteringar, sa Lovelock att IT-utgifterna verkar vara inflationssäkra.

Copyright © tvåtusentjugotre IDG Communications, Inc.

Dela detta