AI-genererad konst är ett minst sagt kontroversiellt ämne, där vissa avvisar det medan andra omfamnar det. Adobe är nu på den sista sidan, eftersom det kommer att börja acceptera "generativa AI-drivna konstverk" på sin Stock-plattform, med vissa villkor.

Från att ha granskat tillkännagivandet (öppnas i en ny flik) verkar det som att Adobe anser att detta beslut är det bästa tillvägagångssättet på vägen. Företaget förstår att människor är oroade över AI-genererad konst, men erkänner att tekniken kommer att användas oavsett eventuella etiska problem. Adobe hoppas att bidragsgivare kommer att använda AI som ett sätt att "diversifiera sina portföljer, utöka sin kreativitet och öka sin intjäningspotential." Tillsammans med adoptionen uppdaterar Adobe sina riktlinjer för aktie (öppnas i en ny flik) för bidragsgivare kring kärntron att ge full insyn till framtida köpare av AI-konst.

Adobes nya regler

För det första måste allt AI-genererat innehåll vara korrekt märkt som sådant och inkludera fotoliknande bilder. Endast bilder tagna med en fysisk kamera kan skickas till Adobe som faktiska bilder. Bidragsgivare måste märka sina bidrag "Generativ AI" och ange att de är "fiktiva och genererade". Adobe vill inte att användare ska märka inlägg med "felaktiga beskrivningar", som att säga att en bild är en 3D-representation när den inte är det, eller hävda att personerna som avbildas är verkliga.

Du får inte heller skicka in något som visar faktiska platser, "identifierbara egenskaper [som en företagslogotyp] eller anmärkningsvärda personer ...", oavsett om det är fotorealistiskt eller tecknat. Innehåll baserat på eller skildrar "en identifierbar person kräver modellsläpp", vilket innebär att du behöver tillstånd och rättigheter för att använda någons likhet. Bilderna ska också vara av hög kvalitet; ingenting mardröm (öppnas i en ny flik).

När det kommer till bildrättigheter har vissa plattformar, som Getty Images (öppnas i en ny flik), förbjudit AI-konstverk på grund av potentiella upphovsrättsproblem. Adobe, å andra sidan, är intresserade av det. Det verkar som att användare rekommenderas att bekanta sig med ett AI-verktygs villkor när det gäller att auktorisera AI-genererat innehåll. Om verktygets utvecklare inte vill att folk ska licensiera sina skapelser för kommersiella ändamål kan du inte skicka in dem. Enligt Adobe är royalties som samlas in för AI-genererade bilder desamma som för annat Stock-innehåll.

Vid första anblicken verkar det som att Adobe inte kommer att be om bevis på upphovsrätt. Vi frågade Adobe om det skulle finnas moderering för licenser eller om allt gjordes på honor-systemet. Vi kommer att uppdatera den här historien om Adobe svarar.

Konstens framtid?

Det säger sig självt att många artister på Internet har problem med sådan teknik. Många fruktar att förlora intäkter när människor flockas till fritt tillgängliga AI-motorer för att skapa konst. Detta kan ha den olyckliga bieffekten att kväva den konstnärliga gnistan hos amatörartister. Adobe är fortfarande positiv i sitt tillkännagivande genom att antyda att det helt enkelt är en ny väg.

Detta beslut kommer säkerligen att bli en intressant upplevelse, särskilt när det gäller upphovsrätt. Getty Images kan ha förbjudit AI-bilder på sin plattform på grund av potentiella upphovsrättsproblem, så Shutterstock tyckte att det skulle vara bättre att samarbeta med utvecklare som OpenAI, moder till DALL-E.

Det är inte bara konstvärlden som ser AI förbättras, eftersom en ny typ-AI som heter ChatGPT har kommit ut på gatorna. Vi testade ChatGPT och resultaten är verkligen intressanta.

Dela detta