Farväl till Nvidia RTX 2060, den näst mest populära spel-GPU:n

Farväl till Nvidia RTX 2060, den näst mest populära spel-GPU:n

Vi är djupt ledsna, till och med förkrossade, över att rapportera att det verkar som att Nvidia har avvecklat RTX 2060, som länge ansetts vara ett av de bästa budgetgrafikkorten som någonsin gjorts.

De senaste rapporterna på den kinesiska teknikwebbplatsen MyDrivers (öppnas i en ny flik) verkar tyda på att Nvidia har slutat förse sina leverantörer i Asien med RTX 2060-chips (liksom den uppdaterade RTX 2060 Super och 2060-tums RTX 12). GB ). samt begära att dess produktions- och försäljningspartners begränsar utbudet av korten senast i slutet av november.

Det kan vara över tre år gammalt nu, men vi tittar ganska nostalgiskt på resultatet av 2060-familjen. Nvidias DLSS-teknik, såväl som strålspårad grafik.

Vi var inte de enda som njöt av denna budget-GPU. Än idag är RTX 2060 den näst mest populära grafikprocessorn bland Steam-användare, enligt den senaste Steam Hardware Survey (öppnas i en ny flik). Toppplatsen intas av GTX 1060, ett annat fantastiskt budgetgrafikkort.

Varför lägger Nvidia RTX 2060 i viloläge nu?

Det är svårt att spekulera i resonemanget bakom Nvidias beslut att avsluta RTX 2060:s livslängd, men det är med största sannolikhet ett beslut att släppa RTX 3000-serien som standard, vi vet att den gigantiska spel-GPU:n fortfarande kommer.

xx60- och xx50-versionerna av Nvidia GeForce GPU:er är i allmänhet mycket populärare än dyra Team Green-flaggskeppskort som det nyligen släppta RTX 4090. Om man tittar på undersökningsresultaten är de tio mest använda korten alla budget xx60 eller xx50 varianter. , förutom den utmärkta mellanklassen RTX 3070 på sjunde plats.

Detta borde verkligen inte förvåna någon som inte har bott i en undervattensgrotta de senaste åren. Levnadskostnadskrisen pressar ihop våra plånböcker, vidgar klyftan mellan rika och fattiga, och det enkla faktum är att de flesta spelare inte har råd att förlora mer än €1000 på en GPU just nu.

RTX 4080 visar sig vara ett särskilt relevant exempel. I Storbritannien, där energiräkningar och matpriser orsakar kaos för människors ekonomi över hela landet, har vi sett betydligt högre lagertillgänglighet än i USA. Den genomsnittliga PC-spelaren Du har inte hundratals pund att spendera, så vi alla sitter ner med våra pålitliga RTX 2060s.

En ny gryning för budget-GPU:er: vi hoppas det

Nvidias planerade utfasning av RTX 2060 kommer att bana väg för (förhoppningsvis) billigare Lovelace GPU:er som de nyligen tillkännagivna RTX 4060 och RTX 4050. Låt oss inse det: det här är korten folk verkligen vill ha, så länge de inte är det. till ett pris som är lika absurt som de RTX 4000-kort som finns tillgängliga för närvarande.

Det är lite deprimerande att se Nvidia och AMD i ett uppenbart kaplopp mot toppen när det kommer till prissättning av GPU. AMD har länge erbjudit solida budgetalternativ till Nvidias kort, men den senaste introduktionen av dess nya Radeon GPU:er gjorde att vi ville ha mer, eller mer exakt, färre siffror på prislapparna. RTX 2060 lanserades först till ett mycket respektabelt pris på €329 (£300 / AU$599); idag kan du köpa en för cirka 250 €.

Om du fortfarande har en gammal grafikprocessor i desperat behov av en uppgradering, frukta inte: RTX 2060 kommer sannolikt att finnas på hyllorna under de närmaste månaderna när Nvidia sliter ur det återstående lagret ur skjortan.

Faktum är att den här nyheten betyder att vi med stor sannolikhet kommer att se några seriösa rabatter på äldre RTX GPU:er denna Black Friday, så vi rekommenderar starkt att du håller utkik efter de bästa grafikkortserbjudandena med vår praktiska guide.

Nu, om du ursäktar oss, ska vi ta fram vår gamla stationära RTX 2060 och skaka den försiktigt medan vi lyssnar på REM:s "Everybody Hurts".