Jag hoppas att du har förberett din iPhone 3G för slutet av dess era. Den 22 februari är AT&T:s två decennium gamla höghastighetsmobila bredbandsnät död.

Företaget har arbetat med att stänga av åldrande utrustning under en tid (kostnaderna finns till och med listade i en färsk resultatrapport) och har gått långt för att förbereda sig för de miljontals människor som fortfarande använder eller har aktiva enheter som använder relativt minst Jämfört med dagens blixtsnabba 5G-hastigheter: litet nätverk.

Även när vi begraver 3G-nätverket (Verizon och andra operatörer stänger av dem också), är det värt att pausa för att komma ihåg allt som 3G (vilket konstigt nog betyder "tredje generationen"), särskilt hos AT&T, gjorde möjligt.

3G, som först lanserades av NTT DoCoMo i Japan, lovade att förvandla våra mobila upplevelser med nedladdningshastigheter på upp till 7,2 Mbps (faktisk användning var 3 Mbps), även om jag tror att få trodde på det. Som CNN rapporterade kort efter att Verizon lanserade det första 3G-nätverket i USA,

"Men kritiker varnar för att potentiella användare kan undvika 3G-telefoner eftersom de flesta av dessa tjänster ännu inte är allmänt tillgängliga. Det är inte heller klart hur många kunder som kommer att vara intresserade av att se sändningsinnehåll på den lilla LCD-skärmen på en trådlös telefon."

Jag vet, det är svårt att tro att folk knappt kan föreställa sig att vi tittar på YouTube-videor, än mindre konsumerar timmar och timmar av TikTok-videor och långfilmer på våra mobiltelefoner. Det var en oskyldig tid.

3G tog sig in i vårt mobilteknologiska landskap under mer än ett decennium innan vi hittade en anledning till att det skulle spela någon roll.

När den ursprungliga iPhone lanserades 2007 fanns den på AT&T:s 2G GSM-nätverk (Verizon är CDMA). Ja, vi älskade alla telefonen för dess stora skärm och konstiga brist på tangentbord. Men ingen gillade den riktigt som telefon. Samtalskvaliteten var dålig. I större storstadsområden kan AT&T:s 2G-täckning vara dyster. Verizon har alltid varit det säkraste alternativet. IPhone levererades endast på Verizon-nätverket 2011.

När Apple introducerade iPhone 3G 2008 var den uppenbarligen på AT&T:s 3G-nätverk. 2007 – 2009 markerade början på guldåldern för mobila 3G-enheter.

Nätverket har fixat några av iPhones mest frustrerande "telefon"-problem; Bättre samtalskvalitet och anslutning. Förmodligen var det dock introduktionen av App Store som bäst visade upp iPhonens möjligheter.

Ett snabbt växande bibliotek med olika mobilappar som kan göra allt från spel till att virtuellt dricka ett glas öl på din iPhone. App Store lanserades med iPhone 3G och förvandlade mobilbranschen. Utvecklarna var inte bara otåliga, de var fulla av idéer för den briljanta enheten. Det var anmärkningsvärt hur snabbt konversationen ändrades från "Är det här en bra telefon?" till "Vilken är din favoritapp?"

Det första riktigt snabba mobilnätverket förvandlade iPhone från en all-touch-uppringningsenhet till en mobil dator med obegränsad potential.

Utan AT&T:s 3G-nätverk är det svårt att föreställa sig att iPhone skulle ha blivit den fortfarande dominerande mobila enheten som den är idag.

Användningen av 3G spred sig till en mängd olika telefoner, men den rabiata spänningen och intresset för iPhone växte som ingen annan under åren som följde, särskilt när Verizon 3G-kunder frågade kvartal efter kvartal och Apple-evenemang efter Apple-evenemang. : när kommer iPhone anlända? på Verizon?

När den kom 2011 hade vi redan testat WiMax och LTE i några år, vilket så småningom skulle bli vårt nu dominerande 4G-nätverk.

Men kombinationen av 3G och iPhone förändrade vår förståelse av vad ett mobilt nätverk och en enhet kan vara: en pekskärm och en mobil flotta öppnade upp och kopplade ihop vår värld och förvandlade samhället för alltid.

Ja, det är värt att ta en stund att komma ihåg och tacka 3G.

Dela detta