Apples Freeform-samarbetsverktyg, som kommer ut "senare i år", är utformat för att ge fjärrteam en obegränsad virtuell whiteboard där de kan arbeta tillsammans.

Vi vet inte mycket om det utöver vad som tillkännagavs vid WWDC 2022, men vi vet att vi inte bör förvänta oss att det ska dyka upp i de första upprepningarna av operativsystemen Mac, iPad och iPhone när de levereras till hösten. (Med tanke på de senaste påståendena om att lanseringen av iPad OS 16 har försenats i väntan på ändringar av Stage Manager, verkar det rimligt att tro att Freeform också kan försenas.)

Det är ett verktyg som sömlöst integreras med andra samarbetsförbättringar från Apple i framtida versioner av operativsystemet, särskilt Stage Manager och Continuity Camera.

Vad Apple berättade för oss

"Freeform, en kraftfull ny samarbetsapp med en flexibel arbetsyta, ger användarna möjligheten att se, dela och samarbeta på ett ställe utan att behöva oroa sig för layouter och sidstorlekar, och med fullt stöd för Apple Pencil", säger företaget i ett uttalande.

På WWDC förklarade Apples chefsingenjör Elizabeth Reid Apples Freeform-löfte: "Nu kan du gå med i ett FaceTime-samtal", sa hon, "och med ett enkelt tryck samarbetar alla live på en Freeform-bräda." Du kan lägga till nästan vad som helst i Det är perfekt för brainstorming, anteckningar, dela filer eller till och med diagram med andra.

"När andra börjar lägga till sina tankar kan du se deras livemarkör som visar dig exakt var de arbetar", sa han. "Och om någon är i en annan del av Freeform kan de trycka på hoppa direkt till där de är på brädet."

Vad gör Freeform?

Du kan starta en Freeform FaceTime-session, och så länge du och dina potentiella medarbetare använder kompatibel Apple-utrustning kan alla delta.

Du kan gå med i en befintlig session genom att trycka på en länk i ett FaceTime-meddelande eller chatt. Ändringar och tillägg som görs under en session spåras i en grupptråd i Meddelanden.

I Freeform kan du göra anteckningar, rita, skapa tabeller och diagram och dela olika former av innehåll, inklusive videor, webblänkar, foton, PDF-filer och mer. Alla deltagare kan kolla vad alla jobbar med och göra ändringar.

Du kan se vad andra människor gör genom att titta runt i dokumentet efter hakparenteser med en persons namn och ikon ovanför dem. Du kan också navigera till en persons arbetsplats genom att trycka på personens namn i listan. Flera personer kan göra ändringar eller tillägg till dokumentet samtidigt.

vad du inte kan göra

Freeform verkar inte vara tillgänglig i en utvecklarbeta för närvarande, så det är ännu inte möjligt att bekräfta om applikationen kan nås asynkront. Detta är viktigt eftersom avlägsna team ofta arbetar asynkront. Så även om samarbete kan ske i realtid, är det också möjligt att komma ikapp förändringar och se förändringar gjorda av andra i ditt eget tidsrum.

"Visuella samarbetsapplikationer...får större värde när de används som en kontinuerlig digital arbetsyta för asynkront samarbete", säger Mike Fasciani, senior forskningschef för digitala arbetsapplikationer på Gartner.

utmaningar och möjligheter

Som min kollega Matthew Finnegan skrev i juni inkluderar utmaningarna för Apple på Whiteboard bristen på plattformsoberoende stöd, det kommer bara att fungera på kompatibla Apple-enheter och det kommer att ställas mot många robusta plattformsoberoende alternativ som Mural, Miro, Pizarra , och vägtullar på Zoom, Box och andra. .

Samtidigt verkar det intressant att medan Apples nyligen uppdaterade iWork-svit också är endast för Apple (även om den också är tillgänglig på iCloud), så används den fortfarande av cirka 5-6% av företagets anställda, enligt CCS Insight. . .

Med många whiteboard-lösningar på marknaden som för närvarande medför extra kostnader, är det mycket troligt att Apple kommer att se en god användning av programvaran, med tanke på att den kommer att vara tillgänglig gratis på deras Mac, iPad och Apple iPhone operativsystem, som ser snabbt adoption i hela företaget.

Följ mig på Twitter eller gå med mig på AppleHolics bar & grill och Apples diskussionsgrupper på MeWe.

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Dela detta