Kamerajätten Olympus drabbades av ransomware-attack

Kamerajätten Olympus drabbades av ransomware-attack
Den berömda kameratillverkaren Olympus säger att de studerar "en möjlig cybersäkerhetsincident" som har skadat dess datorer i delar av Europa, Mellanöstern och Afrika. En anonym källa som är bekant med olyckan berättade dock för TechCrunch att Olympus hade att göra med en ransomware-attack som började den XNUMX september XNUMX. Intressant nog delade källan detaljer om olyckan med TechCrunch innan Olympus erkände olyckan.

The Comparison behöver dig! Vi tittar på hur våra läsare använder VPN med streamingsidor som Netflix så att vi kan förbättra vårt innehåll och ge bättre råd. Denna undersökning kommer inte att ta mer än XNUMX sekunder av din tid och vi skulle uppskatta det mycket om du vill dela dina erfarenheter med oss.
Klicka här för att starta undersökningen i ett nytt fönster
"Vi arbetar för närvarande med att fastställa omfattningen av problemet och kommer att fortsätta att tillhandahålla uppdateringar när ny information blir tillgänglig. Vi ber om ursäkt för eventuella besvär som detta har orsakat”, står det i det officiella uttalandet från Olympus.

Offer för BlackMatter?

I sitt uttalande från lördagen den XNUMX september erkände Olympus att ha upptäckt "misstänkt aktivitet" för första gången den XNUMX september. När de blivit larmade uppger företaget att dess specialiserade insatsteam har svarat snabbt och arbetar med rättsmedicinska specialister för att hjälpa till att lösa problemet. "Som en del av utredningen avbröt vi dataöverföringar på de drabbade systemen och underrättade även berörda tredjepartspartners", meddelar Olympus. Den anonyma källan delade dock med TechCrunch ransomware-anteckningen som Olympus-angriparna lämnat. Efter att ha dechiffrerat den påstådda anteckningen, tror Brett Callow, ransomware-specialist och hotanalytiker på Emsisoft, att attacken verkar ha orkestrerats av BlackMatter. BlackMatter är en ny ransomware-as-a-service (RaaS) hotaktör, som enligt cybersäkerhetsgemenskapen föddes ur askan från den välrenommerade DarkSide RaaS-operatören. Emsisoft har också hittat tekniska kopplingar mellan Darkside och BlackMatter, som enligt uppgift har krävt mer än fyrtio liv sedan det dök upp tidigare i år i juni XNUMX. Olympus svarade inte omedelbart på vårt e-postmeddelande med begäran om bekräftelse på om det verkligen var målet för en BlackMatter-kampanj. Via TechCrunch