Den nya retroinspirerade Nikon Zfc påminner om företaget och är även internt praktiskt taget identisk med den gamla Nikon Z50. För det mesta har Nikon tagit sin befintliga DX-modell, utsmyckat den på basis av sin FM2-filmkamera och strö över den med lite extra.

Att betala mer för något som ser lite modernare ut är inte nytt, och man kan säga att Zfc är värt det bara för det; trots allt är det en viktig del av fotografering att uppskatta att hålla i kameran eftersom du uppskattar dess utseende och känsla. Vilka andra skillnader finns det mellan Zfc och Z50? Finns det något mer än estetik som motiverar den lilla premien?

Låt oss först ta en titt på vissa likheter. De två modellerna delar exakt samma 29 MP APS-C-sensor och exakt samma kombination av bildbehandling, så bildkvaliteten bör vara mer eller mindre exakt densamma. Det finns också ett delat fokussystem och i stort sett exakt samma 4K-videofunktioner, liksom exakt samma skyddsnivå mot damm och väder.

Sökaren på 2:an är en 0.39-tums 2370-punkters XGA XGA OLED elektronisk enhet. Fler är andra aspekter av exteriör karossdesign, hantering och kontroller där de två modellerna skiljer sig åt; här är de viktigaste skillnaderna, dvs.

Nikon Zfc vs Z50: Komma igång

En av de största skillnaderna mellan Zfc och Z50 är hur de beter sig.

För att ge den en ren och mycket elegant finish, Zfc har en platt design, inget grepp att hålla, eller vila tummen på baksidan av kameran. Även om det ser riktigt coolt ut har det potential att vara lite halt när du använder det.

1625401819 Nikon Zfc vs Nikon Z50 7 viktiga skillnader du bör

Det är en ganska markant skillnad mottill Z50 som har ett djupt, uttalat grepp som hjälper kameran att känna sig säker i handen. Det finns också ett ganska stort tumgrepp på baksidan av kameran. Därför kommer Z50 att fortsätta att säljas, som ett mer praktiskt alternativ.

En annan liten skillnad mellan de 2 är det olikformade okularet som omger sökaren. I Zfc har den en cirkulär design, medan Z50 är fyrkantig. Detta är en sak som Nikon tog från designen av FM2, i praktiken borde det bara vara en estetisk skillnad, snarare än att påverka användbarheten.

Nikon Zfc vs Z50: Kontroller

Ha en kropp full av kontroller hjälper till att lägga till det analoga utseendet på Zfc, och det gör också att ändra vissa inställningar betydligt snabbare och faktiskt mer taktil.

Zfc har 3 rattar ovanpå kameran för att övervaka slutartid, exponeringskompensation och ISO-känslighet, vilket ger dig direkt tillgång till dessa inställningar. ISO-ratten fungerar också som lägesratt.

2 kommandorattar på framsidan och baksidan av kameran styr andra inställningarsom öppningen. Intressant nog finns det ett litet fönster högst upp på kameran som visar din valda bländare, så att du snabbt kan se den med en blick utan att titta på baksidan av enheten.

1625036422 Innehållet i Nikon Zfc matchar inte dess

Z50 är ett betydligt mer grundläggande föremål när det gäller kontroll, med bara en lägesratt på ovansidan av kameran, samt de vanliga dubbla kommandorattarna på framsidan och baksidan av kameran. Övriga inställningar som ändras görs via knappar på baksidan av kameran i kombination med menyalternativ.

Nikon Zfc vs Z50: Display

Bild som visar Nikon Zfc-skärm kontra Nikon Z50-skärm

(Bildkredit: Nikon)

Det finns en skillnad här som verkligen är mer än bara en fråga om utseende. Ja OK De två kamerorna använder en 1040-tums 50k TFT-skärm, Zfc:s skärm har ett vinklat gångjärn, vilket gör att du kan placera den mer fritt än ZXNUMX:s tiltalternativ.

Detta gör det förmodligen särskilt tilltalande för vloggare som fångar videoinnehåll. Den lutande skärmen på Z50 kan lutas helt framåt, men eftersom gångjärnet sitter längst ner på kameran kan den inte användas med kameran monterad på ett stativ. Därför kommer vloggare som vill uppträda framför kameran att gynna Zfcs artikulation mer.

Nikon Zfc vs Z50: Anslutningar

Detta är en liten men betydande skillnad. Medan Nikon Z50 använder en Micro USB-kontakt för laddning, väljer Nikon Zfc den modernare USB-C.

Bild som visar Nikon Zfc-portar kontra Nikon Z50-portar

(Bildkredit: Nikon)

Den nya typen är snabbare, mer robust och mer flexibel än Micro USB, och den anpassar den också till andra enheter som du kan ha som använder exakt samma anslutning, som smartphones, datorer och till och med andra Nikon-modeller.

Inte bara det, utan Zfc accepterar USB Power Delivery, vilket betyder att kan användas för att driva andra enheter när kameran är på och kan även laddas i fält med ett externt batteri.

Nikon Zfc vs Z50: Video

vanligtvis Nikon Zfc och Z50 har exakt samma videospecifikationer, och båda erbjuder obeskuren 4K-inspelning i 30p, 25p och 24p.

En användbar funktion som har blivit populär i Zfc på andra Z-modeller är dock tillägget av Eye-AF för video. Detta är en sak som kan hända Z50 via en firmwareuppdatering, men för tillfället skiljer det dem något.

Nikon Zfc framför Z50: Blixt

Bild som visar framsidan av Nikon Zfc framför Nikon Z50-blixt

(Bildkredit: Nikon)

En försummelse som kommer att irritera vissa mer än andra, Nikon Zfc har ingen inbyggd blixt.

Om du är en av dem som skjuter främst i naturligt ljus, eller tvärtom, går tvärtom och använder en blixt utanför kameran, då är det inte mycket troligt att det är ett problem.

Tvärtom Nikon Z50 inkluderar en manuell popup-blixt, t.ex. en serie blixtlägen, t.ex. reducering av röda ögon.

Nikon Zfc vs Z50: Pris

Varje ny kamera, oavsett dess interna likheter med tidigare modeller, har alltid och under alla omständigheter en högre kostnad.

Zfc kommer att finnas tillgänglig i en mängd olika paket, med kroppen från $959 / €899 / AU$1499 XNUMX, och flera olika kit med olika linser. För att tjäna som ett exempel, du kan plocka upp Zfc med 17-50 mm f/35-6.3VR kit-objektivet, vilket ger dig tillbaka $199 / €139 / AU$1699 XNUMX.

Dessa kostnader är något högre än lanseringskostnaderna för Z50 (om än några år senare), och kan nu fås för $896 / €639 / AU$1168 996 (endast kaross) eller $879 / €1181 / AU$17 50. AU$ (med XNUMX-XNUMX mm objektiv).

Bild som visar framsidan av Nikon Zfc kontra Nikon Z50

(Bildkredit: Nikon)

Med tiden väntar vi på att kostnaderna ska stabiliseras något, men för närvarande, om du funderar på dubbla kameror, måste du bestämma om Z50 är värt att spara pengar för.

Nikon Zfc vs Z50: Slutsats

Eftersom dessa 2 modeller är praktiskt taget identiska inuti, det är inte mycket som skiljer dem åt. Om du har fastnat i mitten handlar det förmodligen om tre saker: stil, hantering och kostnad.

Om du gillar retrostilarna, de direkta kontrollerna och hanteringen av Zfc, spenderar du gärna de extra pengarna för att få tag på den. Under tiden, om det inte spelar så stor roll för dig och du kanske föredrar det tjockare greppet hos Z50, kan du spara en hel del pengar genom att välja föregångaren.

Ta en titt på vår fullständiga Nikon Zfc-recension snart.

TOPP. 1
Nikon D5300 - 24.2 MP digital SLR-kamera (3.2' skärm, optisk stabilisator, full video...
Nikon D5300 - 24.2 MP digital SLR-kamera (3.2" skärm, optisk stabilisator, full video...
24.2 MP-sensor och CMOS-teknik; Sats med objektiv 18 -105 mm; 3.2-tums skärm
640,00 EUR

 

TOPP. 1
Nikon D5300 - 24.2 MP digital SLR-kamera (3.2' skärm, optisk stabilisator, full video...
Nikon D5300 - 24.2 MP digital SLR-kamera (3.2" skärm, optisk stabilisator, full video...
24.2 MP-sensor och CMOS-teknik; Sats med objektiv 18 -105 mm; 3.2-tums skärm
640,00 EUR
Dela detta