Nikon Z30, kamerajättens påstådda budget, spegellös kamera, kanske inte är för långt borta om de senaste ryktena är korrekta.

Vi såg nyligen en ny Nikon-kamera registrerad hos den officiella Taiwan-regulatorn, och den har alla funktioner som en ny version av Nikon Z50, som för närvarande är företagets enda Z-monterade kamera med en APS-C. (Eller som Nikon kallar det, DX).

Det betyder att vi snart kommer att få se en Nikon Z50 Mark II eller, som rykten antyder, en Nikon Z30., som sägs vara under sin äldre bror. Detta skulle göra Z30 till en prisvärd, resevänlig kamera för dem som älskar utseendet på Nikons växande Z-fattningsobjektiv.

Vi vet fortfarande inte mycket om Nikon Z30, men vi har samlat alla de senaste ryktena nedan och sprinklat dem med vår recension, så att du vet om det här är en spegellös kamera att titta på i framtiden.

Nikon Z30 lanseringsdatum och pris

Även om vi inte vet exakt när Nikon Z30 kommer att släppas, ännu inte officiellt meddelat, de senaste spekulationerna tyder på att vi kommer att se det i år.

I själva verket kan släppas förr snarare än senare, med tanke på den senaste registreringen av en ny Nikon-kamera hos Taiwans National Communications Commission (NCC), som ger godkännandestämpel till produkter som innehåller trådlös teknologi.

Nikons digitalkamera "N2016" har också registrerats hos Taiwan NCC. Utrustad med Wi-Fi (IEEE802.11b/g/n/a/ac) och Bluetooth använder Mout UC-E24 (Typ C på kamerasidan) för Z och Z för USB-kabel. SB-5000 Speedlite och ME Stereo Authentication Motsvarar -1. #Autentiseringsinformation pic.twitter.com/xVuhhg5cXK2 April 9 av 2021.

mer information

Den 29 april tittade den ständigt pålitliga kamerapresentatören Nokishita på bilderna av en ny Z-monterad DX-kamera. Och även om skivan inte uttryckligen nämner mysteriekameran, använder den samma batteri som Nikon Z50, vilket tyder på att det kommer att vara en tolkning av samma koncept.

När produkterna har nått registreringsfasen tenderar de att lanseras inom några veckor, så lanseringsdatumet kanske inte är för långt borta.

(Bildkredit: Walmart)

Nikon Z30 releasedatum, pris, rykten och vad vi vill se 1

Från och med nu har det inte förekommit några läckage på det möjliga priset på Nikon Z30, men vi kan göra utbildade gissningar beroende på vilken typ av kamera som förbereds.

Nikon Z50 kom i oktober 2019 för bara $850 / €849 / AU$1399 50 kaross, men kan för närvarande hittas för mycket mindre än dagens erbjudanden. Till exempel erbjuder Walmart Z600 för bara $659 (endast body), medan Amazon UK erbjuder den för €XNUMX.

Detta är ett otroligt värde och kanske stöder teorin att den mystiska kamera som nyligen registrerades är mer av en Nikon Z50 Mark II än en ny juniorkompanjon, med Z50 potentiellt eliminerad.

Ändå, om Nikon Z30 kommer som en mindre motsvarighet till Z50 utan en EVF, kan den bli en av de bästa budgetkamerorna om den fördubblas under nuvarande Z50-priser. Naturligtvis måste du ta hänsyn till den höga kostnaden för objektiven om du inte redan har Z-fattningsobjektiv eller gamla F-fattningsobjektiv som passar.

Nikon Z30 rykten och funktioner

För en kamera som ryktats sedan 2019 har det varit förvånansvärt få Nikon Z30-läckor hittills. Men vi har några trovärdiga rykten och det här senaste inlägget för att hjälpa oss att få en uppfattning om vilken typ av kamera det här kan vara.

I augusti 2019 hävdade den japanska sajten Design Watch sig ha upptäckt ett patent för en Z-monterad APS-C DX spegellös kamera.. Med tanke på att detta var redan före lanseringen av Nikon Z50 ser den förvånansvärt ut som en Z50 utan elektronisk sökare, vilket är precis den typ av kamera som Z30 borde vara.

z30

(Bildkredit: Design Watch)

Vår grova mockup högst upp på denna sida visar också en Nikon Z50 utan sökaren, vilket ger dig en uppfattning om hur kompakt den är med rätt linser.

På tal om det, den utländska inspelningen som upptäcktes av Nokishita avslöjade att kameran skulle komma med Nikkor Z DX 16-50mm f / 3.5-6.3 VR, en imponerande crepe-lins designad för Nikon Z50.

Detta tyder återigen på det det är möjligt att Nikon förbereder sig för att lansera en Nikon Z50 Mark II istället för en NIkon Z30 med en ny formfaktor. Men ändå, rykten tyder på att kameran kommer med en 24MP eller 26MP sensor, en enda kortplats och överraskande nog en fast LCD-skärm.

De bästa Nikon Z-linserna

Nikon NIKKOR Z DX 16-50 mm f / 3.5-6.3 VR-objektiv är en utmärkt följeslagare för Nikon Z50. (Bildkredit: Nikon / Laowa)

En ny inspelning i Taiwan avslöjar också att Nikon Z30 sannolikt kommer att levereras med samma batteri som Nikon Z50, vilket tyder på att det blir den andra Z-monterade kameran som har en DX-sensor.

Från samma förråd vet vi att Nikon Z30 kommer att ha Wi-Fi och Bluetooth-anslutning och kommer att vara kompatibel med tillbehör som Nikon ME-1-mikrofonen, så vi förväntar oss att kameran, precis som Nikon Z50, har en 3.5 mm mikrofon..

Nikon Z30 mockup

(Bildkredit: Design Watch)

Den största ryktade funktionen är dock den möjliga bristen på en elektronisk sökare. Detta backades upp av de allmänt pålitliga ryktena från Nikon, som nyligen uttalade att den 3 maj, "Jag tror att den nya Model Z förmodligen kommer utan en elektronisk sökare och bör tillkännages inom de närmaste 2-3 månaderna."

Denna minimalistiska design skulle sannolikt avskräcka skickliga fotografer, som tenderar att tillbringa större delen av sin fotograferingstid i sökaren, men kan öppna upp Nikon Z30 för en bredare publik, särskilt de som vill lägga ifrån sig sina smartphones. Det skulle också drastiskt sänka priset på kameran och kan göra den till den mest prisvärda ingången i Z-monteringssystemet hittills.

Vi måste vänta på den officiella informationen innan vi är säkra, men under tiden är det här vi vill se från Nikon Z30.

Nikon Z30: Vad vi skulle vilja se

1. Förbättrad autofokus

Nikon-kameror har inte alltid haft förstklassiga autofokussystem, så de brukar kämpa lite mer än sina Sony- och Canon-rivaler med motivspårning, och Nikon Z50 är inget undantag.

Nikon Z7 AF-poäng

(Bildkredit: Nikon)

Nikon Z50 har dock gjort förbättringar sedan lanseringen tack vare firmwareuppdateringar, som levererade Animal Detection AF i juli 2020, och vi förväntar oss att Nikon Z30 fortsätter denna väg.

Detta kommer att vara särskilt viktigt om Z30 marknadsförs som en vloggkamera, eftersom solid videoautofokus är ett måste med alternativ som Canon EOS M6 Mark II.

2. En helt ledad skärm

De första ryktena om Nikon Z30 förutspådde att den kunde komma med en fast skärm, men vi tror att detta är osannolikt med tanke på att Nikon Z50 kommer med en lutande skärm.

Det vi hoppas är att Nikon Z30 ska gå ett steg längre och komma med en sidovikbar skärm eller en skärm som lutar över kameran. Det faktum att Z50:s skärm lutar ner gör att du inte kan använda den med stativ medan du vloggar på kameran, vilket är lite frustrerande.

z50

Nikon Z50:s skärm lutar ner, vilket är bra tills du vill montera den på ett stativ. (Bildkredit: framtid)

Om Nikon Z30 levereras utan en elektronisk sökare verkar det troligt att den lutar åt vloggare, och det betyder en frontvänd skärm. Avsaknaden av en elektronisk sökare skulle lämna utrymme för en uppfällbar skärm, även om denna kan blockeras av externa mikrofoner, så förhoppningsvis kommer det att vara fallet för sidolocksdesignen.

3. En ultrabred lins

Nikkor Z DX 16-50 mm f/3.5-6.3 VR är ett fantastiskt kit-objektiv och är det som borde komma med Nikon Z30 (eller Nikon Z50 Mark II) när det lanseras. Men en sak som Z-fästet saknar är ett inbyggt ultravidt objektiv som skulle vara den perfekta följeslagaren för video och stillbilder på en liten DX-kamera.

Nikon AF-P Nikkor 10-20mm

(Bildkredit: Nikon)

Eftersom en Z-monterad motsvarighet till något som AF-P DX NIKKOR 10-20mm f/4.5-5.6G VR inte finns på deras färdplan, det verkar osannolikt att Nikon planerar en. Men inbyggda objektiv som är idealiska följeslagare för kameror som Nikon Z50 och Z30, snarare än fullformatsobjektiv som Nikon Z6 II, är lite smala på marken, så vi hoppas att det kommer att förändras med lanseringen av en ny DX. Montera kameran i Z.

Dela detta