Denna startup återvinner energi för att värma pooler gratis


Den brittiska startupen Deep Green har tillkännagett användningen av 'first-in-the-UK' 'digital boiler'-teknik för att värma företag med 'konstant värmebehov' gratis, inklusive simbassänger, hyreshus, destillerier, tvätterier och bagerier.

Enkelt uttryckt är tekniken ett molndatacenter nedsänkt i mineralolja som omvandlar överskottsvärme från sina servrar till varmvatten.

När det gäller den första pilotanläggningen, Exmouth Leisure Centre i Devon, kommer Deep Greens bidrag att minska dess behov av poolgas med 62 %. Koldioxidutsläppen förväntas minska med 25,8 ton och företaget kan spara cirka 20.000 XNUMX pund per år.

Kostnaden för datacenter

Den ekonomiska nedgången fortsätter att hota energiintensiva företag. Uppskattningsvis 79 % av Storbritanniens över 1500 150 pooler riskerar att stängas, tack vare att energikostnaderna har ökat med 2019 % sedan XNUMX, och Mark Bjornsgaard, VD för Deep Green, vet att det måste förändras.

"Data är avgörande för det moderna samhället och efterfrågan på datacenter växer exponentiellt", säger Björnsgaard. "Detta kommer dock till en kostnad. Den nuvarande datacenterinfrastrukturen är ineffektiv, använder en stor mängd energi och genererar en stor mängd spillvärme."

För att göra detta återvinns "cirka 96%" av värmen som genereras av en Deep Green digital panna.

"Simbassänger är bara början, och cirka 30% av alla industriella och kommersiella värmebehov skulle kunna tillgodoses med denna teknik", tillade VD:n.

Peter Gilpin, VD för LED Community Leisure, operatören av Exmouth Leisure Centre, är också övertygad av beslutet. Han säger att sajten redan åtnjuter en "dramatisk" minskning av energikostnaderna och tror att tekniken kan förändra den brittiska fritidsindustrin på lång sikt.

Bortom Exmouth hoppas Deep Green kunna öppna anläggningar i Bristol och Manchester under de kommande veckorna.

Det bör noteras att även om "digitala pannor" kan vara "först i Storbritannien" för företag, har andra redan tagit in tekniken i hemmet. I februari 2023 rapporterade TechRadar Pro (öppnas i en ny flik) att det gröna distribuerade datornätverket Heata använde liknande teknik för att tillhandahålla gratis varmvatten till hem i sydöstra England.

Vi sa det då och vi kommer att säga det nu: Företag kan använda "innovation" för att lindra levnadskostnadskrisen, men de kommer inte att ta itu med grundorsakerna och kommer inte att helt lösa de större problem som står på spel.