Apple iPhone är officiellt 15 år gammal. Det var coolare när jag var bebis

Apple iPhone är officiellt 15 år gammal. Det var coolare när jag var bebis

De första dagarna, när iPhone var ny, var speciell. För 15 år sedan designade Steve Jobs och Apple vad som skulle kunna beskrivas som ett modedjur vid en produktlansering.

Jobs introducerade iPhone först på Macworld i januari 2007, men det skulle dröja månader innan iPhone släpptes officiellt. Oavsett om det var av design eller nödvändighet, visade sig denna fördröjning vara det bästa möjliga sättet att lansera vad som skulle bli en teknisk och kulturell prövosten.

Förväntan på tillgänglighetsdetaljer och officiellt releasedatum byggt och byggt tills det tillkännages av Apple och, naturligtvis, rapporteras av tekniska media.

Central Hype visade sig vara Apples flaggskeppsbutik under ett år på Fifth Avenue. Även om jag minns dagen för lanseringen, minns jag inte att jag gick eller gick vilse. Rapporter vid den tiden beskrev dock en linje som bokstavligen gick ner för butikens trappor och slingrade sig runt kvarteret. Det fanns medier och tredjepartsföretag som försökte rida på denna våg av entusiasm. Det var pandemonium.

det gamla sättet

Apple genererade allt detta utan fördelen av sociala medier. Facebook var bara några år gammalt och användes oftast bara av studenter. Twitter hade inte hunnit ikapp allmänheten. Det fanns ingen Instagram.

Allt detta var baserat på traditionell hype och mun till mun.

Apple lutade sig hårt mot honom. Det fanns butiksanställda som fungerade som hejarklack, som ledde publiken genom att sjunga "När jag säger 'mig', säger du 'iPhone'."

Scener med människor som väntar hela natten (öppnas i en ny flik) (ibland i dagar) utanför Apple Stores har upprepats över hela landet.

Varför?

Apple och Jobs har ägnat de senaste åtta åren åt att utveckla en hängivenhet för varumärket som vissa säger har överträffat kvaliteten på sina produkter. Jag ser det inte så. Det har aldrig funnits ett företag, varken teknik eller annat, som har lyckats kombinera utsökt design och branschledande kvalitet och användbarhet med en varumärkesaffinitet som har blivit något som närmar sig en kultföljare.

Som en kille sa till The New York Times 2007 (öppnas i en ny flik) medan han väntade i kö utanför en Apple Store i Chicago efter den första iPhonen: "Om Apple gjorde skivat bröd, ja, jag skulle köpa det.

Hängivenheten växte ur produkter som iMac, iBook och iPod. Steve Jobs var limmet som höll ihop allt. Det var svårt att hitta ett Apple-fan som inte var lika hängiven Jobs som han var till sin iPod.

En original iPhone

(Bildkredit: LaComparacion)

hängivenhet och upprepning

Efter det första släppet blev jag stammis vid de årliga släpphändelserna, och flyttade så småningom från sommaren till september eller oktober. Ett tag fortsatte reklammaskinen oförminskad. När iPhone 6s släpptes minns jag att jag träffade en av de första entusiastiska iPhone-mottagarna (öppnas i en ny flik), en ung kvinna som flög från Litauen för att få tag på en rosa enhet som hon ännu inte kunde köpa hem i land. .

Men då hade händelsernas innehåll förändrats. Ja, det fanns fortfarande köer, men de var ofta fyllda med professionella linjeservrar som köpte andras telefoner och köpte dem för återförsäljning. Förbeställningar, hemleverans och hemaktivering har blivit vanliga och enklare än att vänta utanför en Apple Store.

Linjerna började bli snävare, men Apples hyperaktiva team blev större och djärvare.

Efter att den litauiska kvinnan tog med sig sin nya fortfarande inslagna telefon utanför, ombads hon att packa upp den för publiken. Hon följde och verkade exalterad, men jag tyckte det var lite påtvingat.

aldrig densamma

Det finns enstaka tillbakagångar till det förflutnas spänning, som när Apple introducerade iPhone X 2017. Dess radikalt nya utseende och skåra skapade en uppståndelse som inte skådats sedan Jobs dagar. Jag trodde att köerna i Fifth Avenue-butiken var bland de längsta jag sett på flera år (öppnar i en ny flik). Jag fick telefonen tidigt och när jag viftade med den inför några framtida iPhone X-ägare svimmade de tydligt.

Uppenbarligen förångade pandemin detta fenomen under några år, men även innan dess är jag inte säker på att köerna av iPhone-kunder var lika stora som de professionella cheerleading-truppen i Apple-teamet i världen som skapade en handske för fansen. nya iPhone-ägare.

15 år senare är Apples iPhone fortfarande en fantastisk smartphone, helt klart ledande inom sitt område, men den mediebubbla som Apple och Steve Jobs fostrade och utvecklade är synligt tömd. Vi älskar fortfarande prylar och köper dem i miljontals, men det kulturella ögonblicket är borta för länge sedan.

Jag ser fram emot nästa produkt som kan generera den här typen av spänning.