Det är något som har stört mig i flera år med Apple Watch, särskilt hur den används som ett löpträningsverktyg.

Det är säkert att säga att Apples Watch har varit på en uppåtgående bana när det kommer till dess körspårningsförmåga genom åren; trots allt hade den första inkarnationen inte ens GPS ombord, vilket gör den relativt värdelös som träningskompis. för löpare utan telefon närvarande.

Sedan dess, med varje iteration av klockan, har Apple gjort långsamma, stadiga förbättringar, och med lanseringen av watchOS 9 på WWDC 2022 har det verkligen intensifierat saker och ting och lagt till ett antal nya element som strukturerad intervallträning och anpassningsbar data. Skärmarna gör den till en riktig träningskamrat.

Men medan Apple Watch alltid har haft en pulsmätare, har den aldrig haft något som jag anser vara minimalt för att anses vara den bästa löparklockan: pulsträning.

Vad betyder pulsträning? Det är här du försöker hålla din träning i en specifik zon under hela träningspasset: om du försöker komma i form kan bibehålla en viss puls hjälpa dig mer än att lita på att behålla en viss puls. Ton- eller muskelproblem kan innebära att du inte kan vara så snabb som du vill.

Träna med din puls, men du kommer att kunna se till att du arbetar så hårt (eller inte, om du försöker hålla saker kallt på en lätt löptur) som du vill hela tiden. Gå uppför en backe och sakta ner? Din puls kommer inte, tro mig.

(*9*) Apple Watch pulsmätare har gradvis blivit mer exakt med åren. (Bildkredit: Future)

Så man kan säga att det är fantastiskt att Apple äntligen får den här funktionen på klockan med denna nya mjukvara... men här är mysteriet: varför nu?

Eftersom Apple har haft en handledsbaserad pulsmätare under lång tid kunde den lätt ha tillåtit användarna att ställa in sina zoner (eller göra det automatiskt baserat på sin maxpuls, som man har kunnat mäta i flera år) och sedan lämnade varningar för att låta dem veta när de rör sig utanför ett önskat intervall.

Kort sagt, Apple kunde ha tagit med den här funktionen med den första Apple Watch för många år sedan. Varför inte då?

Apple gjorde det troligen inte på grund av ett fenomen som kallas hjärtdrift (öppnas i en ny flik), där andra fysiologiska faktorer - från dålig hydrering eller näring till bristande kondition på hög nivå - innebär att samma mängd ansträngning kommer att producera en ökande puls under ett träningspass.

Detta innebär att du kommer att sluta arbeta hårdare för att stanna i samma zon under en längre löpning, vilket motverkar syftet och lätt kan demotivera nyare löpare, vilket Apple Watch var van vid.

Så igen, varför gör du det här nu, Apple? Visst, varumärket har förbättrat mjukvarualgoritmerna med watchOS 9, vilket innebär att det kan bestämma din puls mer exakt från din handled, vilket kan innebära att det kan eliminera hjärtfrekvensavvikelser... men det verkar osannolikt. .

Det kan bero på att handledsbaserad pulsmätning aldrig har varit mer exakt än att bära ett bröstband för att mäta din puls, något Apple öppet erkänner (öppnas i en ny flik), och bara med de senaste uppdateringarna av din Apple-programvara kan du var så säker. i sin förmåga att tillhandahålla korrekta pulsdata.

När allt kommer omkring är pulsträning en funktion som Polar och Garmin har erbjudit i åratal, och det är en av de många viktiga fördelarna som deras användare åtnjuter jämfört med Apple Watch, så det är konstigt att Apple har undvikit det så länge, så länge.

Om beslutet att fördröja den här funktionen beror på noggrannhet, är det lite mer vettigt: Rivaler som Garmin främjar ofta användningen av en bröstbaserad pulsmätare (och gör en egen) där Apple sällan gör det. Time påpekar att du är jämna. kunna koppla in en och du vill förmodligen inte förringa din egen hårdvara i klockan genom att trycka på behovet av att koppla in tillbehör för att få ut det mesta av det.

makt till folket

Skärmdump av Apples WWDC 2022 keynote

De nya löpmätningarna är välkomna, men är överraskande i sitt plötsliga utseende. (Bildkredit: Future)

Det finns ett annat mysterium: Apples nya körkraftsmått. Det är något överraskande att följa i fotspåren av andra high-end fitnessmärken för att uppnå löpkraft utan att behöva en extra sensor i skon eller liknande.

Vad klockan spårar med kraft, genom att använda sin förmåga att spåra din rörelse, är kraften du utvisar med varje steg, vilket ger ett resultat i watt, ett vanligt mått på effekt på många plattformar.

Löpkraftsövervakning är teoretiskt sett ett bättre mått på prestation än hjärtfrekvens. Kom ihåg att det inte finns något universellt sätt att övervaka energi, på samma sätt som du kommer att få olika steg med olika träningsband, men så länge som Apple kan vara konsekvent i sin energiåterkoppling bör detta vara ett bättre sätt. hur du arbetar i dina pulszoner.

Jag kan inte vänta på att få den slutliga versionen av watchOS 9 på en ny Apple Watch senare i år och testa de nya mätvärdena; om de fungerar bra kan jag förlåta dem för att de inte varit där förrän nu, men jag tror ändå att Apple av någon anledning medvetet undanhållit dessa funktioner.

(*9*) Apple Watch har fortfarande en lång väg att gå för att slå de bästa Garmin-klockorna, men det kunde ha kommit lite närmare med dessa uppdateringar.

Dela detta