(*9*) Apple Watch har nu ett nytt mysterium, tack vare watchOS 9

(*9*) Apple Watch har nu ett nytt mysterium, tack vare watchOS 9

Det är något som har stört mig i flera år med Apple Watch, särskilt hur den används som ett löpträningsverktyg.

Det är säkert att säga att Apples Watch har varit på en uppåtgående bana när det kommer till sin skicklighet inom racerspårning genom åren; När allt kommer omkring hade den första inkarnationen inte ens GPS ombord, vilket gör den relativt värdelös som träningskamrat. för löpare utan telefon närvarande.

Sedan dess, med varje iteration av klockan, har Apple gjort långsamma och stadiga förbättringar, och med lanseringen av watchOS 9 på WWDC 2022 har det verkligen trappats upp, och lagt till ett antal nya element, som strukturerad intervallträning och anpassningsbar data. Skärmarna gör den till en riktig träningskamrat.

Men medan Apple Watch alltid har haft en pulsmätare, har den aldrig haft något som jag anser vara minimalt för att anses vara den bästa löparklockan: pulsträning.

Vad betyder pulsträning? Det är här du försöker hålla din träning i en specifik zon under hela ditt träningspass: Om du försöker komma i form kan bibehålla en viss puls hjälpa dig mer än att lita på att bibehålla en viss puls. Ton- eller muskelproblem kan innebära att du inte kan vara så snabb som du skulle vilja.

Träna dock med puls så kan du se till att du jobbar så hårt (eller inte, om du försöker hålla det fräscht på ett lätt lopp) som du vill hela tiden. Gå uppför en backe och sakta ner? Din puls kommer inte, tro mig.

Apple Watch 3

(*9*) Apple Watch pulsmätare har blivit gradvis mer exakt med åren. (Bildkredit: framtid)

Så man kan säga att det är bra att Apple äntligen har den här funktionen på klockan med den här nya mjukvaran... men här är mysteriet: varför nu?

Eftersom Apple har haft en handledsbaserad pulsmätare under lång tid kunde den enkelt ha gjort det möjligt för användare att ställa in sina zoner (eller göra det automatiskt baserat på sin maxpuls, som man har kunnat mäta i flera år) och sedan lämnade varningar för att låta dem veta när de rör sig utanför ett önskat intervall.

Kort sagt, Apple kunde ha tagit med den här funktionen med den första Apple Watch för många år sedan. Varför inte då?

Apple misslyckades med största sannolikhet att göra det på grund av ett fenomen som kallas hjärtdrift (öppnas i en ny flik), där andra fysiologiska faktorer (från dålig hydrering eller näring till bristande kondition på hög nivå) innebär att samma mängd ansträngning kommer att producera en ökande puls under ett träningspass.

Det betyder att du kommer att sluta arbeta hårdare för att stanna i samma zon under en längre löpning, vilket motverkar syftet och kan lätt demotivera nyare löpare, vilket Apple Watch är van vid.

Så igen, varför gör du det här nu, Apple? Visst, varumärket har förbättrade mjukvarualgoritmer med watchOS 9, vilket betyder att det kan bestämma din handleds puls mer exakt, vilket kan innebära att det kan eliminera hjärtfrekvensdrift... men det verkar inte så mycket troligt. .

Det kan bero på att handledsbaserad pulsmätning aldrig har varit mer exakt än att använda ett bröstband för att mäta din puls, något Apple öppet erkänner (öppnas i en ny flik), och bara med de senaste uppdateringarna av din Apple-programvara kan du var så säker. i sin förmåga att tillhandahålla korrekta pulsdata.

Pulsträning är trots allt en funktion som Polar och Garmin har erbjudit i flera år, och det är en av de många nyckelfördelarna som deras användare har jämfört med Apple Watch, så det är konstigt att Apple har undvikit det så länge.

Om beslutet att fördröja den här funktionen beror på noggrannhet, är det lite mer vettigt: Rivaler som Garmin främjar ofta användningen av en bröstbaserad pulsmätare (och gör sin egen) där Apple sällan påpekar att du är ens . kan koppla in en och du vill förmodligen inte smutskasta din egen hårdvara i klockan genom att trycka på behovet av att koppla in tillbehör för att få ut det mesta av det.

makt till folket

Skärmdump av Apples WWDC 2022 keynote

De nya rasmåtten är välkomna, men överraskande i sitt plötsliga utseende. (Bildkredit: framtid)

Det finns ett annat mysterium: Apples nya körkraftsmått. Det är något fantastiskt, att följa i fotspåren av andra avancerade fitnessmärken för att uppnå löpkraft utan att behöva en extra sensor i skon eller liknande.

Vad klockans energi övervakar, med hjälp av sin förmåga att spåra din rörelse, är kraften du stöter ut med varje steg, vilket ger ett resultat i watt, ett vanligt mått på energi på många plattformar.

Övervakning av löpkraft är teoretiskt sett ett bättre mått på prestation än puls. Kom ihåg att det inte finns något universellt sätt att spåra kraft, precis som du kommer att få olika steg med olika träningsband, men så länge Apple kan vara konsekvent i hur det fungerar med kraftfeedback, borde detta vara ett bättre sätt. att kontrollera hur du arbetar i pulszonerna.

Jag kan inte vänta på att få den slutliga versionen av watchOS 9 på en ny Apple Watch senare i år och testa de nya mätvärdena; Om de fungerar bra kan jag förlåta dem för att de inte varit där förrän nu, men jag tror fortfarande att Apple medvetet har undanhållit dessa funktioner av någon anledning.

(*9*) Apple Watch har fortfarande en lång väg att gå för att slå de bästa Garmin-klockorna, men det kunde ha kommit lite närmare med dessa uppdateringar.