När den genomsnittliga proffsen föreställer sig den digitala nomadlivsstilen, dyker det utan tvivel upp ett vansinnigt foto i minnet: en 22-åring i en hängmatta, eller sittande på sanden, eller på toppen av ett berg som klumpigt svänger en bärbar dator.

Bilderna är fina. Men för alla riktiga digitala nomader med en seriös karriär misslyckas foton. (Proffstips: Stranden är en dålig plats att arbeta på.)

Det som är fel med dessa bilder är att fritid och arbetstid kombineras i en bild, medan de i verkligheten måste separeras annars förstör du båda.

Ord är värre än bilder: Digitala nomadinlägg, artiklar och till och med böcker tenderar att vara ytliga och vilseledande.

Om du på allvar överväger digitalt nomadliv behöver du en korrekt bild av vad du ger dig in på. Så här är de sex grundläggande livsstilsfakta som bloggar inte berättar för dig.

Många digitala nomader är inte nomader

Ett avsevärt namn på soi-disant numeriska nomader flyttade helt enkelt till Chiang Mai, i Thaïlande, och levde som tillfälliga utlandsstationerade – eller med ett visst namn av endroiter som erbjöd en assez bon livsstil kombinerad med en genomförbar livsstil. Det är inget fel i det.

Men det här är inget nomadliv.

De flesta digitala nomader är inte särskilt unga

Den populära uppfattningen är att digitala nomader är unga människor under fem år på universitetet. Men enligt en nyligen genomförd studie av MBO Partners är endast 21 % "Zoomers", Generation Z, som är 25 år eller yngre.

Den största gruppen är Millennials, personer som för närvarande är mellan 26 och 41 år, som utgör 44 % av digitala nomader. (Det stämmer: "Millennials" går in i 40-årsåldern nu.)

En fjärdedel av digitala nomader är Gen X, åldrarna 42-57, och 12% är babyboomers: människor i åldrarna 58-76.

Med andra ord är fler digitala nomader över 42 än under 25.

Nomadism är ofta "slowmadism"

Att överraska! Digital nomadproffs arbetar heltid. Faktiskt mer än heltid. Beroende på vart du går. Med ibland långsammare anslutningar, slumpmässiga ovanliga pendlingstider och besvär (vilket jag ska förklara senare), kan du förvänta dig att arbeta samma arbetsvecka som du gjorde på kontoret, plus ytterligare, säg, 20 %.

För att en digital nomad ska kunna tillbringa en vecka med att utforska en stad måste de bo där i en månad och tillbringa större delen av sin tid med att arbeta.

Det digitala nomadlivet är ett äventyrsförslag att välja mellan

Varje kategori av digitala nomader har liten likhet med de andra. De är alla helt olika.

Livet i en skåpbil är helt annorlunda än till exempel internationell nomadism. Den ena är inhemsk; den andra är utländsk. En är mycket svårare; den andra kan vara full av bekvämligheter.

Gemensamt för dem är att allt alltid är nytt. Detta skiljer sig mycket från att tillfälliga expats flyttar till Costa Rica och stannar där.

Min fru och jag är besatta av främmande mat och kulturer, så att leva som internationella digitala nomader är perfekt för oss.

Men vi skulle aldrig någonsin kunna göra skåpbilslivet (för besvärligt) eller expat-grejen (för oföränderlig).

Saken är den, eftersom alla digitala nomadlivsstilar kommer med kompromisser och nackdelar, är det viktigt att lära känna dig själv och vad du verkligen vill ha ut av livet.

Och du och din partner måste vara på samma sida.

Det digitala nomadlivet är nästan alltid mindre bekvämt och mindre bekvämt

Här är ett konkret exempel:

När jag skriver detta jobbar jag vid vårt Airbnb-bord i en stad i södra Frankrike som heter L'Isle-sur-la-Sorgue.

Staden (och regionen Provence) är himmelriket på jorden. Landskapet, vädret och arkitekturen är otroligt vackert, och maten är magnifik.

Människor är verkligen underbara.

Låter bra, eller hur?

Jo, det är det: förutom att det tillgängliga Wi-Fi är så långsamt att det kan ta ett par minuter att ladda en grundläggande webbplats (även min mobila bredbandsanslutning via Google Fi är långsam). Dessutom är fönsterskärmar praktiskt taget obefintliga här och byggnaden är gammal.

Så mina val står mellan ett öppet fönster och myggor eller att vara myggfri och arbeta i en fuktig, kvav byggnad. Det finns dock ingen plats du hellre skulle vilja vara.

Du behöver bara vara villig att offra mindre bekvämligheter och bekvämligheter för nöjet att bo på en fantastisk plats.

Den digitala nomadekonomin gynnar fullt engagemang

Att underhålla ditt hem när du bor utomlands eller reser är mycket dyrt och förmodligen ekonomiskt oklokt. Så för att få ut det mesta av det ekonomiskt, lägg undan allt, sälj ditt hus och ge dig ut på vägen.

Ja, det här är ett jättesteg och ett beslut som inte bör tas lätt på.

Även om livsstilen är fantastisk, överväg följderna av att inte ha ditt hemmakontor och snabbt internet, ditt eget kök och fullständig kontroll över din dagliga rutin.

Och det är verkligen inte ett beslut som ska tas lätt baserat på den falska bild som digital nomadlitteratur målar upp.

Vanlivet handlar inte bara om solnedgångar och morgonkaffe med hunden. Och den internationella digitala nomaden upplever inte en oändlig fest i Thailand heller.

Och du kommer aldrig att arbeta på stranden.

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Dela detta