I flera år har jag skrivit om 5G och berättat varför du inte ska investera i det. Till slut kunde 5G helt enkelt inte infria sitt löfte om hög hastighet och låg latens. Men så småningom förändrades saker. Nu kan 5G äntligen leverera mycket bättre prestanda, ibland med vissa versioner av 5G som bara erbjuds på vissa platser.

Första plats. 5G är ett hemskt namn. Det täcker flera genrer av cellulära datanätverk. Till exempel svär Verizon 5G Ultra Wideband att det kan leverera 1 Gbps hastigheter med mindre än tio millisekunders latens. Vad Verizon inte berättar för användarna är att endast mmWave-versionen kan leverera den här prestandan, har en räckvidd som mäts i meter och kan stanna i sina spår. Kort sagt, dess prestanda liknar Wi-Fi mer än någon form av mobildatanätverk.

Å andra sidan erbjuder T-Mobiles 5G-nätverk "bara" nedladdningshastigheter på hundra och femtio Mbps. Men - och detta är viktigt - dess sexhundra MHz-nät har en räckvidd på tiotals och tiotals kilometer och kan gå genom byggnader, bilar osv. Jag vet vilken jag skulle använda oftare.

I allmänhet, i USA idag (reglerna ändras mycket från land till land) finns det 4 huvudsmaker av 5G, var och en med sina väldigt, väldigt olika prestandaquirks. Och för att komplicera saken ytterligare erbjuder de tre stora teleföretagen som AT&T, Verizon och T-Mobile och deras partners en förvirrande blandning av 3G-tjänster under en mängd olika namn.

Men, och detta är slutsatsen, i slutändan erbjuder alla 3 5G-tjänster som är värda att använda i en stor del av landet. Detta är det nuvarande tillståndet för 5G som jag ser det och varför nu är det dags för företag att anamma användningen.

Grundpelaren i alla 3 nätverk är lågbands 5G. När din lokala operatör säger sig erbjuda 5G är det oftast ett lågband. Det är bra, förutom att det verkligen inte är mycket bättre än 4G LTE. I själva verket är AT&T 5GE bara ett tekniskt läppstift på din befintliga 4G LTE. Och Verizons 5G Nationwide kannibaliserar verkligen din 4G LTE-bandbredd. Resultatet? Lågbands 5G ger användarna det räckvidd de får från 4G LTE med hastigheter runt femtio Mbps. Den 4G LTE som de flesta använder erbjuder runt tjugofem till trettio Mbps.

Mellanregistret är där saker och ting blir riktigt intressanta. T-Mobile har varit vinnaren här länge med sitt spöke på två,XNUMX GHz i mellanbandet. Men nu när AT&T och Verizon har C-Band, det vill säga från XNUMX GHz till XNUMX GHz, kan båda erbjuda räckvidder på upp till en mil med hastigheter som börjar på XNUMX Mbps och går upp därifrån.

Låt oss prata nu.

Men alltid och hela tiden finns det ett "mer", lanseringen av C-bandet har stött på säkerhetsproblem på flygplatser. Jag vill ha så mycket bandbredd som möjligt, men inte på bekostnad av en flygkrasch. TL; DR är att 5G C-band kan störa flygplanets radarhöjdmätare. Så medan nätverksingenjörer, FAA och FCC tar hand om detta, har AT&T varit långsam med sin utbyggnad av C-band. Verizon är snabbare, men båda håller sina C-bands celltorn långt från flygplatser.

Samtidigt börjar T-Mobile införliva 5G carrier aggregation (CA). T-Mobiles namn på spelet här är att knyta dess två-till-fem GHz-fantom till dess sexhundra MHz. Resultatet? Acceptabel räckvidd med hastigheter som når trehundrafemtio Mbps. Jag skulle kunna leva med det.

Naturligtvis, för att använda allt detta måste du först bo eller arbeta någonstans där den typ av 5G du vill ha är gratis. Till exempel är AT&T det som ligger närmast värdelös där jag bor i Asheville, NC, medan Verizon för närvarande bara erbjuder 5G i hela landet. T-Mobile är gratis, men deras rösttäckning i mitt område är näst efter Verizon.

Dessutom kan du använda upp all den bandbredden om du använder de senaste, dyraste smartphones. Även på telefoner som Samsung Galaxy S21, Galaxy XNUMX eller iPhone XNUMX är det bättre att ha den senaste firmwareuppdateringen eller så har du inte tur.

Den goda nyheten är dock att om du bor och arbetar på rätt plats och har rätt smartphone så är 5G bättre nog på den verkliga planeten för att vara värt att köpa. Det gör det till ett lockande och rimligt alternativ till antingen lokal kabel eller kabelbredband, beroende på dina affärsbehov (och ett möjligt alternativ om ditt vanliga nätverk misslyckas).

Men innan du släpper ditt kreditkort för att betala en enorm kostnad för en avancerad smartphone, se till att din återförsäljare erbjuder den tjänst du vill ha. Detta kan vara en olägenhet eftersom leverantörer i de flesta fall inte är medvetna om sina arbetsgivares 5G-erbjudanden. Med tanke på hur förvirrade operatörer kan vara med sina 5G-tjänster kan jag inte skylla på dem för mycket.

Men om du värdesätter nätverkets höga hastighet är det värt det.

Så läs detta:

Copyright © tjugo tjugotvå IDG Communications, Inc.

Dela detta