5G är äntligen redo för affärer

5G är äntligen redo för affärer

I flera år har jag skrivit om 5G och berättat varför du inte ska investera i det. Till slut kunde 5G helt enkelt inte infria sitt löfte om höga hastigheter och låg latens. Men äntligen förändrades saker. Nu kan 5G äntligen erbjuda mycket bättre prestanda, ibland med vissa versioner av 5G som endast erbjuds på specifika platser.

Första plats. 5G är ett hemskt namn. Den täcker flera genrer av cellulära datanätverk. Till exempel svär Verizon 5G Ultra Wideband att det kan leverera 1 Gbps hastigheter med mindre än tio millisekunders latens. Vad Verizon inte berättar för sina användare är att endast mmWave-versionen kan leverera den här prestandan, har en räckvidd som mäts i meter och kan stoppa döda. Kort sagt, dess prestanda är mer som Wi-Fi än någon typ av mobildatanätverk.

Å andra sidan erbjuder T-Mobiles 5G-nätverk "bara" nedladdningshastigheter på XNUMX Mbps. Men – och detta är väsentligt – dess XNUMX MHz-nät har en räckvidd på dussintals och dussintals kilometer och kan passera genom byggnader, bilar osv. , etc. Jag vet vilken jag skulle använda oftast.

I allmänhet, för närvarande i USA (reglerna ändras mycket från land till land) finns det fyra huvudsmaker av 4G, var och en med sina mycket, väldigt olika prestandaegenskaper. Och för att göra saken ännu mer komplicerad erbjuder de tre stora telekommunikationsföretagen, som AT&T, Verizon och T-Mobile, och deras partners en förvirrande blandning av 5G-tjänster under en mängd olika namn.

Men, och detta är det väsentliga, slutligen erbjuder alla 3 5G-tjänster som är värda att använda i en stor del av landet. Detta är det nuvarande tillståndet för 5G som jag ser det och varför är det nu dags för företag att anamma användningen.

Pelaren i de tre nätverken är lågbands 3G. När din lokala operatör säger sig erbjuda 5G är det oftast ett lågband. Det är bra, förutom att det verkligen inte är mycket bättre än 5G LTE. I själva verket är AT&T 4GE bara ett tekniskt läppstift på sin befintliga 5G LTE. Och Verizons 4G Nationwide kannibaliserar verkligen din 5G LTE-bandbredd. Resultatet? Lågbands 4G ger användarna det räckvidd de får från 5G LTE med hastigheter på cirka femtio Mbps. Den 4G LTE som de flesta använder erbjuder cirka tjugofem Mbps till trettio Mbps.

Mellanregistret är där saker och ting blir riktigt intressanta. T-Mobile har varit vinnaren här länge med sitt XNUMX GHz-spektrum i mellanbandet. Men nu när AT&T och Verizon har C-band, det vill säga XNUMX GHz till XNUMX GHz, kan de båda erbjuda räckvidder på upp till en mil med hastigheter som börjar på XNUMX Mbps och ökar därifrån.

Låt oss prata nu.

Men det finns alltid ett "mer", lanseringen av C-bandet har stött på säkerhetsproblem på flygplatser. Jag vill ha så mycket bandbredd som möjligt, men inte på bekostnad av en flygkrasch. TL; DR är att C-band 5G kan störa flygplanets radarhöjdmätare. Så medan nätverksingenjörer, FAA och FCC tar hand om detta, har AT&T varit långsam med utbyggnaden av C-bandet. Verizon går snabbare, men båda håller sina C-bands mobiltorn borta från flygplatser.

Samtidigt börjar T-Mobile införliva 5G carrier aggregation (CA). Namnet på T-Mobiles spel här är att länka dess XNUMX GHz spöke med dess XNUMX MHz. Resultatet? Hyfsat räckvidd med hastigheter som når trehundrafemtio Mbps. Jag skulle kunna leva med det.

Naturligtvis, för att använda allt detta måste du först bo eller arbeta någonstans där den typ av 5G du vill ha finns tillgänglig. Till exempel är AT&T det som ligger närmast värdelös där jag bor i Asheville, NC, medan Verizon för närvarande bara erbjuder 5G i hela landet. T-Mobile är tillgänglig, men dess rösttäckning i mitt område är näst efter Verizon.

Dessutom kan du använda all den bandbredden om du använder de senaste, dyraste smartphones. Även på telefoner som Samsung Galaxy S21, Galaxy XNUMX eller iPhone XNUMX är det bättre att ha den senaste firmwareuppdateringen eller så har du inte tur.

Den goda nyheten är dock att om du bor och arbetar på rätt plats och har rätt smartphone så är 5G bättre nog i den verkliga världen för att göra det värt att köpa. Det gör det till ett frestande och rimligt alternativ till lokalt kabel- eller trådbundet bredband, beroende på dina affärsbehov (och det är ett möjligt reservalternativ om ditt vanliga nätverk misslyckas).

Men innan du lägger ner ditt kreditkort för att betala ut ett enormt pris för en avancerad smartphone, se till att din återförsäljare erbjuder dig den tjänst du vill ha. Detta kan vara ett krångel eftersom säljare i de flesta fall inte är medvetna om sina arbetsgivares 5G-erbjudanden. Med tanke på hur förvirrande operatörer kan vara med sina 5G-tjänster kan jag inte skylla på dem för mycket.

Men om du värdesätter stor nätverkshastighet är det värt det.

Så läs detta:

Copyright © tjugo tjugotvå IDG Communications, Inc.