Inget TV-märke erbjuder för närvarande ett mer varierat utbud av TV-apparater än Sony. Oavsett om det är en LED, Mini LED, OLED eller till och med en ny typ av Quantum Dot OLED, har Sony en TV för dig. Oavsett vilken riktning du är på väg för din Sony TV och hur nöjd du är med den, är chansen stor att du inte får ut det mesta av den.

När allt kommer omkring har forskning gång på gång visat att de flesta av oss blir beroende av TV så fort vi installerar vår nya TV, och sällan ser någon av dess inställningar igen. Alla TV-apparater, även de bästa TV-apparaterna i världen, kommer dock med färdiga inställningar som avsevärt kan minska deras prestanda.

Med det i åtanke identifierar vi här fem vanliga installationsmisstag som Sony TV-ägare gör och förklarar hur du kan fixa dem på några minuter.

1. Använd de högra bildförinställningarna

Den till stor del passiva upplevelsen av att titta på TV kan göra oss för avslappnade när det gäller att dra nytta av de många funktioner som dagens TV-apparater erbjuder. Detta gäller till och med för den möjligen enklaste installationen av alla TV-apparater: bildförinställningar.

Sony arbetar faktiskt hårdare än de flesta märken för att erbjuda ett brett urval av bildförinställningar för att passa olika smaker och typer av innehåll. Men många människor kommer inte ens att tänka på att ta bort förinställningarna för sin Sony TV ens en gång, än mindre kontrollera listan med förinställningar regelbundet för att välja den mest lämpliga förinställningen för innehållet de tittar på. Även om de verkligen borde.

Vi skulle säga att Sonys Cinema Home och Cinema Pro förinställningar är särskilt viktiga. Dessa har noggrant kalibrerats för att dra full nytta av 24fps film, och kombinerar de mest lämpliga inställningarna för rörelseåtergivning för detta material med andra bildinställningar utformade för att frigöra maximal subtilitet och naturalism från noggrant utvalda källor, vanligtvis av relativt hög kvalitet. .

Däremot kanske du föredrar att byta tillbaka till Sonys mer aggressiva standardförinställning för vanlig tv-tittande, och du bör definitivt komma ihåg att byta till Sonys spelförinställning för spel om du vill ha den typ av snabb skärmsvarstid du behöver. optimera dina spelkunskaper (även om den med nyare TV-apparater bör byta automatiskt).

Ovanligtvis erbjuder Sony till och med animations- och sportlägen som, återigen, verkligen erbjuder subtila justeringar som verkligen förbättrar tittarupplevelsen för dessa olika typer av innehåll. Faktum är att mångfalden av källor de täcker och kvaliteten på resultaten är sådana att regelbundna ändring av bildförinställningar är ännu mer intressant med Sony TV-apparater än med något annat märke.

2. Undvik den miljövänliga "ljussensor"-funktionen

Det är vanligt nuförtiden att tv-apparater har ljussensorer som de kan använda för att justera bildinställningar baserat på olika omgivande ljusförhållanden. Dessa kan vara mycket användbara om de används i kombination med den nya Dolby Vision IQ-funktionen som stöds av många Sony TV-apparater idag, där sensorinformation vanligtvis används för att infoga mer ljusstyrka, färg och kontrast i HDR-bilder i ett starkt upplyst rum, för vad som står. ut bäst.

Där en ljussensor inte är användbar är om den används som en del av en Sony TV:s Eco-funktioner. Att använda styrning av omgivande ljus ur ett ekologiskt perspektiv gör att bilder regelbundet ser mörkare ut än de borde. Detta gäller särskilt om du tittar på TV i ett mycket mörkt rum, där ljussensorn tror att den kan komma undan med att ta bort mycket betydande mängder ljus från bilden, allt för att spara väldigt lite ström i slutändan. Kort sagt, om du vill ha en konsekvent och tillfredsställande bild, särskilt med HDR, se till att funktionerna i ekoläget för omgivande ljus är avstängda.

Sony TV i ett mörkt rum

När det är mörkt vill du att din TV ska vara konstant, inte dämpa för mycket... (Bildkredit: Sony)

3. Använd inte funktioner för brusreducering

Att ta bort digitalt brus från bilder låter som en bra idé. Vem skulle inte vilja ha skarpare bilder med de där kompressionsfläckarna, eller hur? Tyvärr är det inte så enkelt.

Problemet är att bearbetningen som krävs för att ta bort saker som överflödig korn, MPEG-komprimeringsartefakter och färgbrus från källor måste vara mycket smart för att kunna säkerställa att den bara riktar sig mot brus, snarare än naturligt korn också." soft", ovanligt fina detaljer och så vidare. Faktum är att det är så komplicerat att även de mest avancerade TV-apparaterna från de mest respekterade märkena ofta kämpar för att få det gjort tillräckligt bra för att undvika oönskade bieffekter som förlust av skärpa, förlust av fina detaljer, utsmetande, dörrskärm (där den naturliga korn blir vad som ser ut som en fin gasväv över bilden) och bildförskjutning.

Sony, för att vara rättvis, har hanterat brusreducering bättre än de flesta märken sedan dess X1-processor kom för några år sedan, och den bearbetningsbragden fortsätter med Bravia XR-processorn i sina TV-apparater från 2021 och 2022. Fortfarande, för de flesta källor, nästan alla 4K innehåll, såväl som HD-innehåll av anständig kvalitet – vi rekommenderar starkt att du ser till att ha brusreducering av alla slag avstängd på din Sony TV om du vill ha de skarpaste, skarpaste och naturligaste bilderna.

(*5*)4. Välj rätt alternativ för rörelsebearbetning

Rörelsebearbetning i tv-apparater har blivit något av en het potatis. Filmindustrin har engagerat sig i en högprofilerad kampanj för att försöka få TV-ägare att alltid stänga av sina TV-apparater, medan de flesta TV-tillverkare verkar vilja att de ska lämna dem på.

Föga överraskande finns det problem med båda sidor av argumentet. Överdriven eller luddig rörelsebearbetning kan se ganska dåligt ut, antingen förvandla filmer till TV på dagtid eller orsaka en mängd obehagliga och oavsiktliga biverkningar. Å andra sidan kan många TV-apparater, som helt enkelt inte är byggda enligt samma standarder som professionella bildskärmar, uppleva irriterande nivåer av skakningar eller oskärpa när de visar rörliga föremål. Speciellt med 24fps-filmer.

Tyvärr får ingenjörer vanligtvis vad de vill med standardinställningarna för TV-rörelser, med många förinställningar för bild som körs på mer aggressiva rörelsebearbetningsnivåer än vi är bekväma med. Att inaktivera rörelsebearbetning helt är dock inte alltid den bästa lösningen heller, särskilt om du har en Sony TV, med tanke på att varumärket har ett välförtjänt rykte om att ha den bästa rörelsebearbetningen i stan.

I grund och botten är det enda sättet att navigera på slagfältet för rörelsebearbetning att spendera några minuter med att experimentera med de fantastiska rörelseinställningarna på din Sony TV, inklusive att prova olika inställningar med olika typer av innehåll. Det som fungerar för en filmisk källa är förmodligen inte lika effektivt för ett 60Hz sportevenemang.

Till att börja med föreslår vi att du tittar på Sonys True Cinema-inställning när du tittar på filmer och alternativet Clear för strömmande källor. Ou, si ceux-ci ne vous semblent toujours pas tout à fait korrigerar lorsque vous commencez à vous concentrer sur ce qu'ils font, vous pouvez essayer un mode personnalisé avec les eléments de tremblement et de flou maintenus à de environ un pleines kraft. Du kan eventuellt prova en mer aggressiv förinställning, som "Standard" MotionFlow-inställningen, för sport.

De exakta inställningarna som fungerar bäst för olika källor kan variera från en Sony-TV till en annan, tack vare de olika egenskaperna hos alla typer av paneler som Sony använder. Men om du aldrig har provat MotionFlows alternativ tidigare, kommer du förmodligen att bli förvånad över skillnaden som några ögonblicks experiment kan göra.

5. Låt dig inte luras av Vivid Picture Preset

De flesta TV-apparater kommer med en förinställd bild som är speciellt utformad för att pressa din skärms kapacitet till det yttersta. På Sony TV-apparater är det här läget märkt "Vivid", och de ultravibrerande färgerna, extrema kontrasten och förbättrade skärpan som det erbjuder är verkligen tilltalande vid första anblicken. Så mycket att många hem förmodligen har förtrollats.

Sanningen är dock att förinställningen Vivid inte är så bra som den verkar. Att pressa färger hårt kan få dem att se tecknade och obalanserade ut, och det finns inget som liknar hur de designades. Hög färgmättnad kan också göra att subtila detaljer tvättas ut, vilket gör att bilden ser plattare och mindre realistisk ut.

För mycket skärpning kan också få bilderna att se korniga och brusiga ut (även om Sonys Vivid Mode faktiskt lider mindre av detta än många konkurrerande märkens Vivid Mode-motsvarigheter). Och även om utökad kontrast verkligen kan ha en inverkan, kan den också dra för mycket uppmärksamhet till sig själv.

Detta för oss faktiskt till huvudskälet till att inte hålla fast vid Sonys Vivid-förinställning: inkonsekvens. De bästa upplevelserna med vilken TV som helst, åtminstone när du tittar på högkvalitativa filmer eller TV-program, är de där ingenting om TV:ns bildprestanda distraherar dig från det du tittar på. Vivid Modes önskan att visa olika delar av TV-bildkvaliteten är dock nästan utformad för att ge raka motsatsen till den konsistens som verklig fördjupning beror på.

Dela detta