Det är lätt att bli mer produktiv med en Mac, så länge du vet hur man navigerar i flera fönster och program. Här är en samling av ett dussin sätt att arbeta mer effektivt.

Innehållsförteckning

Originalet och fortfarande det bästa: Command-Space

Command-Space är gangsterns gåva att använda Mac-skrivbordet. Tryck på det för att anropa Spotlight Search, där du kan söka på din Mac efter objekt och program, kontakter och mer. Försök att söka efter "demokrati" för att se alla olika kategorier av resultat. Välj ett resultat och klicka på Tillbaka för att navigera till det eller för att öppna ett program eller e-postmeddelande.

Du kan också hoppa direkt till Safaris sökresultat: nästa gång du söker efter något i Spotlight, skriv sök och tryck på Kommando-B för att göra det. Ett annat Spotlight-tips: De flesta användare flyttar Spotlight-sökningsdialogrutan runt sin skärm, men för att återställa den till standardpositionen, tryck kort på och håll Spotlight-ikonen i din Macs menyrad nedtryckt. Släpp när sökdialogrutan snäpper tillbaka på plats.

Låt oss nu gå vidare till några tips som du kanske inte har stött på ännu.

Alternativ-klicka på Skrivbord

När du har så många fönster öppna för en enda app att du inte kan komma åt resten av din data kan du få tillbaka känslan av skrivbordsutrymme. För att göra detta, tryck på Alternativ-tangenten och klicka på någon återstående synlig del av skrivbordet som du kan se i programmet du vill ta bort. Alla fönster i denna app kommer att döljas omedelbart och du kommer att kunna utforska de andra elementen på din skärm.

Kommando-Tab

Jag antar att många Mac-användare redan vet detta, men det är fortfarande användbart. Tryck på kommandofliken för att öppna appväxlaren. En stapel visas på skärmen med alla dina öppna applikationer. Håll ned kontrollknappen och tryck på fliken eller använd framåt- eller bakåtpilarna för att navigera till appen du vill använda. Släpp helt enkelt kontrollen när den här appen är vald.

Hantera flera utrymmen

Utrymmen: Apples hjälpsamma sätt att skapa olika skrivbordsutrymmen för olika användningsområden kan hjälpa dig att hålla fokus. Men visste du att du kan navigera med kontroll-höger eller kontroll-vänster för att utforska dem? Du behöver inte ens använda en pekplatta eller mus.

Dra och släpp allt överallt

När du är i ett dokument/bild kan du enkelt öppna det i en annan app, klistra in det i ett meddelande eller lagra det i en annan mapp. Klicka bara på den lilla appikonen högst upp i fönstret för det (sparade) dokumentet du är i och håll kvar tills den lilla ikonen blir lite genomskinlig. Du kan nu använda den här ikonen för att dra det här objektet till mappar, andra appar, e-post, Dock... Leta bara efter plustecknet. När den dyker upp kan du släppa den.

Split View, det enklaste sättet

Split View är Apples eleganta sätt att arbeta med två appar sida vid sida. macOS Monterey har förbättrat Split View, vilket gör det mycket lättare att växla vilka appar som är aktiva i båda fönstren. För att göra detta, klicka och håll ner den gröna knappen tills startfönstret för växlingsfönster visas. När detta är gjort, använd Byt fönsterplattor kontroll för att byta applikation i detta fönster med delad vy.

översätt överallt

Översättning har blivit systemomfattande i macOS Monterey. Välj helt enkelt texten du översätter, högerklicka på den och välj sedan Översätt eller "Dewiswch y testun rydych chi'n ei gyfieithu, de-gliciwch arno, ac yna dewiswch Cyfieithu", som vi säger på walesiska.

Kommando-komma (,)

Denna praktiska tangentbordskombination tar dig direkt till inställningarna för den applikation du för närvarande är i.

Kommando-F, Kommando-G

När du är i ett dokument eller en webbplats och vill söka efter ett ord och identifiera varje instans av det ordet på sidan, använd Kommando-F. Ange ordet och tryck sedan på Kommando-G för att hitta varje instans av det. Du hittar många fler användbara kortkommandon här.

Lär känna textklippen

Jag erkänner att jag regelbundet inkluderar texturklipp i mina samlingar. De är användbara eftersom de låter dig klistra in text som används regelbundet i alla appar, och de kräver inte lika mycket uppmärksamhet som att skapa och använda textersättning på Mac. Så här behöver du göra för att använda textutdrag:

    (*12*) Välj text som du använder regelbundet och dra och släpp den på skrivbordet.

    (*12*) Ett textutdrag kommer att skapas på ditt skrivbord.

    (*12*) Dra och släpp kodavsnittet där du vill, till exempel i texten i ett e-postmeddelande eller ett Word-dokument.

Var är den här filen?

Har du ett dokument öppet men inte säker på var det är sparat på ditt system? Ctrl-klicka på appikonen högst upp i dokumentet så ser du platsen, med dokumentets namn högst upp i listan och den kapslade mappstrukturen på din Mac eller iCloud. Det finns andra sätt att åstadkomma detta på andra ställen på din Mac. Den här rullgardinsmenyn är också navigerbar, så om du klickar och håller ned för att komma åt den här menyn och drar/släpper en av de listade mapparna, kommer du direkt till den mappen i en Finder fönster.

Snabb bildrotation i QuickLook

Håll muspekaren över ett objekt i mappen och tryck på blanksteg för att öppna det i QuickLook. Föreställ dig nu att du tar en snabb titt på en bild som är upp och ner: I Quick Look trycker du på Kommando-R för att rotera den 90 grader. Gör det en gång till för att snurra det igen. Nu är den här bilden baklänges. Det som är bra är att förändringen är ihållande, vilket gör det till ett riktigt snabbt och enkelt sätt att justera bilder utan att öppna en annan app.

Så här för hundratals ytterligare Mac-tips

Utforska denna omfattande samling av användbara Mac-tips; det finns lite upprepningar, men du kommer förmodligen hitta några du aldrig sett förut:

Följ mig på Twitter eller gå med mig på AppleHolics bar & grill och Apples diskussionsgrupper på MeWe.

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Dela detta